Tags

Related Posts

Share This

Nem ad a Főváros béremelést? – Két szék között a pad alá?

A KKDSZ szempontjából nem tűnik sikeresnek a Fővárosi Önkormányzat által 2022. évre ígért béremelés megvalósulása. Legalábbis eddig a kulturális területen meghiúsulni látszik.

A KKDSZ is aláírója volt a Budapesti Bérszövetség és a Főváros által 2021. június 3-án aláírt bérmegállapodásnak. 

Sajnos mindössze pár nappal A magyar kultúra napját követően, a 2022. január 26-án elfogadott Fővárosi béremelésből éppen a könyvtári, közművelődési, levéltári és múzeumi dolgozók maradtak ki!

Kiss Ambrus Főpolgármester-helyettes úrtól arra van a KKDSZ-nek ígérete, hogy március elején áttekinti a két fél, hogy a központi forrásból megvalósítandó kulturális ágazati béremelés gyakorlatban hogyan teljesült. 

Ezt követően pedig a KKDSZ (és a hasonló helyzetben lévő SZÁD) szeretné, ha nem maradnának ki véglegesen a kulturális és szociális területen dolgozók a Fővárosi béremelésből.

A Fővárosi Közgyűlés frissen elfogadott határozata mindössze azt tartalmazza, hogy amennyiben a központi költségvetésből biztosított kulturális ágazati béremelés bármilyen okból kifolyólag nem valósul meg, akkor is 15%-os mértékig megpróbál majd újabb forrást találni a fenntartásában működő kulturális (és szociális) intézmények dolgozóinak. Ez a része az elfogadott előterjesztésnek akár megnyugtató is lehet. 
A KKDSZ azért tartja elfogadhatatlannak a mostanra kialakult helyzetet, mert a 2021. június 3-án – Karácsony Gergely főpolgármester és a szakszervezetek által – kötött Budapesti Bérmegállapodás kifejezetten tartalmazza azt az esetet is, hogy amennyiben központi finanszírozású ágazati béremelés lesz, akkor is jár a 15%-os fővárosi béremelés a közszféra dolgozóknak is.

Ennek kézenfekvő indoka – és a bértárgyalásokon résztvevő versenyszférás szakszervezetek éppen azért fogadták el ezt az elvet előzetesen – mert, hogy ebben az esetben a Főváros költségvetéséből egy cseppel sem több, csak éppen pont ugyanannyi béremelés jutna a közszféra béremelésére mint a versenyszféra béremelésére, de a két forrású béremelés révén csökkenne a két terület között meglévő bérszakadék.
A jelen helyzet fenntartásával a Főváros viszont a Budapesti Bérmegállapodás ellenére a központi költségvetés által finanszírozott kulturális ágazati béremeléssel mindössze egészen egyszerűen kiváltaná az általa ígért 15%-os béremelést. 

A KKDSZ reméli, hogy március elején már világos lesz a Főváros számára, hogy mennyi béremelés jut a gyakorlatban a kulturális terület dolgozóinak a központi költségvetésből és bizakodik, hogy akkor a könyvtári, közművelődési, levéltári és múzeumi dolgozóink is megkapják a bérmegállapodás szerint nekik is járó fővárosi béremelést is. 

Itt alább olvasható a Budapesti Bérmegállapodás teljes szövege, melyben a II. rész 11. pont a) alpontjában szerepel az esetleges „kettős” béremelés és az indoklása:

A 2021. június 3-án elfogadott Budapesti Bérmegállapodás

És itt alább a Főváros Közgyűlésének benyújtott, és 2022. január 26-án el is fogadott előterjesztés, melyból kiderül, hogy nem is számol a Főváros azzal, hogy fővárosi béremelés jár a könyvtári, közművelődési, levéltári és múzeumi dolgozóinak. 

A 2022. január 26-án elfogadott – a KKDSZ dolgozói számára sérelmes – Közgyűlési határozat

Várjuk az újabb tárgyalásokat legkésőbb március elején!

Főoldal-kép: Pixabay)