Tags

Related Posts

Share This

BÉRHARC, BÉRPÓTLÉK – 2018

A KKDSZ 2017. június 28-ai  titkári értekezletén megfogalmazódott az az elvárás, hogy a 2018. évre vonatkozóan a KKDSZ követelje a bérpótlék fenntartását, illetve annak emelését.

A 2017. június 15-én elfogadott 2017. évi C. törvény Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről 2. sz. mellékletének IV. 3. pontja alapján az önkormányzatok 2018-ban is támogatást igényelhetnek az önkormányzati fenntartású intézmények kulturális közalkalmazottai bérpótlékának kifizetésére.

A nem önkormányzati fenntartású intézmények kapcsán a bérpótlék 2018. évi fedezetéről egyenlőre nem rendelkezünk információkkal.

Továbbra sem történt említés arról sem, hogy a nonprofit kft-knél, alapítványi és egyházi fenntartású intézményeknél foglalkoztatott nem közalkalmazott kollégáink béremeléséhez a feladatellátásban érintett állam bármilyen támogatást biztosítana.

Az előkészítő munkálatokat követően a KKDSZ elnökségének 2017. szeptember 6-ai ülésén döntés született arról, hogy a 2018. évre vonatkozóan a bérpótlék rendszer teljes fenntartását és a bérpótlék kiszámításához rendelt szorzókulcsok 50%-os emelésének követelését fogalmazzuk meg.

Követeléseink megalapozottak, azokat számításokkal támasztottuk alá. Az 50%-os szorzókulcs növelés összesen 2,5 milliárd Ft költségvetésen belüli átcsoportosítást vagy forrásbevonást igényel, ami az állami költségvetés főszámait nem változtatja meg.

Az elnökség döntését követően 2017. szeptember 8-án a bérpótlék emelésről történő tárgyalás megkezdése érdekében levélben kerestük meg Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt. Megkeresésünket másolatban Balog Zoltánnak az emberi erőforrások miniszterének, illetve Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek is elküldtük.

A levél az alábbi linkre kattintva olvasható.

Kezdemenyezes_2018_evi_berpotlek_targyalasra

A következő linkre kattintva nyitható meg az a táblázat, mely minden kolléga esetében megmutatja, hogy egy 50%-os szorzókulcs emelés milyen összegű pótlékot eredményezne.

Kulturalis berpotlek_50_szazalekos_kulcs_emeles