Tags

Related Posts

Share This

A bértárgyalások újabb követelése

Tisztelt Államtitkár Úr!

 

Miként a múlt év folyamán, úgy most is határozottan követeljük, hogy munkaadónk, a magyar állam, folytasson érdemi tárgyalásokat szakszervezetünkkel a valódi béremelés és számos más probléma kezelése érdekében!

Azt gondolom, egyetértünk abban, hogy az állam mint munkáltató nem lehet a munkaügyi kapcsolatok terén kiszámíthatatlanabb partner Magyarországon, mint bármelyik más, piaci területen munkát adó magáncég, multinacionális vállalat. Ehhez azonban rendezett munkaügyi kapcsolatokra, érdemi párbeszédre van szükség. Hiszem, hogy a valódi tárgyalások elkerülhetővé teszik az olyan kellemetlen helyzeteket is, mint a jelenlegi, amikor a beígért bérnövekmény kifizetése nem valósul meg. – részlet Csóti Csaba, KKDSZ elnök leveléből

A teljes levél alább olvasható:

 

Ikt. sz.. 3/2017.

 

Dr.Hoppál Péter                                                                                                                           hiv.sz.:  –

kultúráért felelős államtitkár úr

részére

 

Tisztelt Államtitkár úr!

 

 

A közgyűjteményi és közművelődési területen dolgozó kollégáink csalódottan vették tudomásul, hogy a kulturális ágazati bérpótlék bevezetésére szolgáló végrehajtási rendeletnek még a társadalmi vitája sem történt meg a mai napig. Ez azt jelenti, hogy 2017. február 1-jével a kulturális ágazatban dolgozók semmilyen módon sem részesülnek a már 2016. júniusában bejelentett és azóta számos sajtónyilatkozatban megerősített kulturális bérpótlékból.

 

Ismét emlékeztetem Államtitkár Urat arra, hogy az e területen dolgozók 2002 óta nem részesültek rendszerszerű béremelésben.

 

Nem hallgathatom el azt sem, hogy a közgyűjteményi és közművelődési területen dolgozók, ideértve a magasabb vezetőket is, felháborodtak a garantált bérminimum emelésével az ágazatainkban kialakult bérfeszültség miatt.

A garantált bérminimum megemelése természetesen üdvözlendő lépés, de felháborító, hogy mindez nem járt együtt az állami (és önkormányzati) foglalkoztatású kollégák bértábla szerinti bérének emelésével! Nem is beszélve arról, hogy a – valójában nem piaci alapon működő – nonprofit Kft-kbe szervezett munkatársaink bérpótlékáról, mint azt korábban számomra megerősítették, semmilyen intézkedés sincs tervbe véve mind a mai napig.

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

 

Miként a múlt év folyamán, úgy most is határozottan követeljük, hogy munkaadónk, a magyar állam, folytasson érdemi tárgyalásokat szakszervezetünkkel a valódi béremelés és számos más probléma kezelése érdekében!

Azt gondolom, egyetértünk abban, hogy az állam mint munkáltató nem lehet a munkaügyi kapcsolatok terén kiszámíthatatlanabb partner Magyarországon, mint bármelyik más, piaci területen munkát adó magáncég, multinacionális vállalat. Ehhez azonban rendezett munkaügyi kapcsolatokra, érdemi párbeszédre van szükség. Hiszem, hogy a valódi tárgyalások elkerülhetővé teszik az olyan kellemetlen helyzeteket is, mint a jelenlegi, amikor a beígért bérnövekmény kifizetése nem valósul meg.

 

Tájékoztatom, hogy jelen megkeresésemet másolatban elküldtem Balog Zoltán és Varga Mihály, a vonatkozó kérdésben illetékes miniszter uraknak is.

 

 

Budapest, 2017-01-10

 

 

Üdvözlettel

 

 

Csóti Csaba

KKDSZ elnök