Tags

Related Posts

Share This

A minimálbér és a bérminimum hatása a bértáblára

A minimálbér és a bérminimum emelése remélhetőleg valódi segítség azoknak a kollégáknak, magyar állampolgároknak, akik a legalacsonyabb béreket kapják ma Magyarországon. Ezért egy tisztességes szakszervezet nem ellenezheti a minimálébér emelését! Ugyanakkor az sem tartható megoldás, hogy mindenki ugyanannyit keressen, függetlenül képzettségétől, tapasztalatától. Márpedig a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése ezt is jelenti a közalkalmazotti ágazatban azok számára, akik továbbra is a bértábla alapján kapják a fizetésüket. A KKDSZ tagjainak nagy része ilyen státuszban dolgozik. Az alábbi bértábla jól mutatja, hogy a jelenlegi emeléssel már az egyetemi végzettségű, doktori fokozatot szerzett kollégáink is a garantált bérminimumot fogják keresni, 10 évnyi munkaviszony után is. Ezen az aránytalanságon a bérkompenzáció – ma még nettó értékben továbbra is ismeretlen – mértéke sem fog lényegileg változtatni! A KKDSZ továbbra is kiszámítható, tisztességes és racionális bérrendszert követel a munkavállalók számára és nyitott egy átlátható, valódi tárgyalási folyamat beindítására a munkáltatóval. Rajtunk most sem fog múlni. A munkaadó véleményét viszont igenis befolyásolja, hogy összefogunk-e. Továbbra is érvényes a felhívásunk: aki rendezett, tisztességes bérrendszert akar, annak számára nincs más út, mint belépni a szakszervezetbe!

A KKDSZ álláspontja az illetményemelés kapcsán a Klubrádió 2016. november 23-ai reggeli adásában volt hallható. Meghallgatható az alábbi linken, a felvétel 12 perc 25 mp-étől 19 perc 43 mp-éig.
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20161123-072900.mp3

A sárgával jelzett kategóriákban a KJT bértábla szerinti bér alacsonyabb a minimálbérnél, illetve a garantált bérminimumnál, így az ebbe a kategóriába tartozó kollégák a magasabb, azaz nem a bértábla szerinti, hanem a minimálbérre, illetve a garantált bérminimumra kiegészített összeget fogják kapni.

A sárgával nem jelzett kategóriák esetében a bértábla szerinti keresetek – immár kb. másfél évtizede – változatlanok és ez így is marad 2017-ben is. Némi vigaszt jelenthet a 2017. januártól beígért illetménypótlék.

bertabla_uj_2017_re

Bértábla 2017. évi alakulásához az illusztrációt az SZTDSZ tette közzé.