Tags

Related Posts

Share This

TELE A PUTTONY! KÖZSZOLGÁLATI TÜNTETÉS MIKULÁSKOR

„Tele a puttonyunk!” jelmondattal, mintegy 500 közszolgálati dolgozó tartott demonstrációt, többek között béremelést követelve szombaton, Budapesten a József Nádor téren, a Nemzetgazdasági Minisztériummal szemben.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által szervezett demonstráció résztvevői, azonnali 5 százalékos, de legalább a 10 ezer forintot elérő béremelést követeltek a kormánytól.

A tüntetők, jelképesen „virgácsot” küldtek a kormánynak, amivel arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a közszolgálatban dolgozóknak 2008 óta egyharmadával csökkent a reálkeresete és a 2015-ös költségvetésben sem szerepel béremelés.

Bárdos Judit, a Belügyi Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint a munkáltató olyan „biorobotokká” neveli a dolgozókat, akik a munkahelyen nem mernek beszélni, kérdezni és véleményt mondani. Ő a KÖZÖNY/STRESSZ csomagját emelte ki, és dobta félre.

Földiák András, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke a HAVI NETTÓ 87 EZER A FELSŐFOKÚ VÉGZETTSÉGŰEKNEK nevezetű ajándékot vette elő, és szégyennek nevezte, hogy 20 éves munkaviszony után, felsőfokú végzettséggel a bérminimumot, vagyis ennyi pénzt viszi haza a munkatársai zöme. Ő volt az, aki a fő törekvést először kimondva, és a tüntetők kórusával megerősítve követelte:

–       Öt százalék, de minimum 10 ezer béremelést mindenkinek januártól!
Földiák András teljes beszéde meghallgatható itt.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke arról beszélt, hogy Magyarország csak a bérek lemaradásában éllovas, de minden másban a régió utolsói lettünk. Ő a SEREGHAJTÓ MAGYARORSZÁG feliratú csomagot bontotta ki. Modern, XXI. századi Magyarország színvonalas, értékén finanszírozott közszolgálat nélkül nem születhet! –szögezte le

Ferenc Norberta GAZDASÁGI EMIGRÁCIÓBA MENEKÜLT IFJÚSÁG csomagját vette ki a kormány által tele rakott puttonyból. A fiatal szociális munkás szerint „A hivatásból szívatás lett! ”. Ennek pedig az az eredménye, hogy a fiatal diplomások gazdasági menekültként külföldön keresik a boldogulást, itthon nem találnak jövőt!

A kiskeresetű közszolgálati dolgozó családja miért nem része a nemzetnek?– tette fel a kérdést Kozma Attila, a demonstráció színpadán.

Atüntetés moderátora felolvasott egy Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett nyílt levelet. Ebből kiderül, hogy a közszolgálati bérkompenzációt kérvényezők elveszítik a családi adókedvezményt, ami igazságtalan, olyan, mintha a kiskeresetű családok és gyermekeik nem lennének részei a nemzetnek.  A levél teljes szövege: bővebben>>

Kuti László, a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete tiszteletbeli elnöke az ELLEHETETLENÜLŐ KUTATÁS feliratú dobozt nyitotta ki, és szavára valamennyi tüntető kórusban kiáltotta: Nem igaz, hogy a kutatásra nem kell pénz! És Kuti László visszakérdezett:

–         SZERINTETEK TÉNYLEG SZÜKSÉGTELEN A KUTATÁSOKRA KÖLTENI? – s a tüntetők nem késlekedtek a válasszal: NEM! NEM!- visszhangzották a Nemzetgazdasági Minisztérium ablakai.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete főtitkára a BIZALOMVESZTÉS közel sem díszes dobozát vette ki a puttonyból.

Hangsúlyozta, hogy a bérrendezések elmaradása miatt veszélybe került a teljes magyar közszolgálat. Úgy vélekedett: azért jelentek meg csak néhány százan a demonstráción, mert mindenki félti az állását, attól fél, ha a jogaiért kimegy az utcára, ott is marad.

1206puttony08 1206puttony04 1206puttony02 1206puttony01

 

imagePuttony