Tags

Related Posts

Share This

A KKDSZ fellépése az 1997. évi CXL törvény módosításával kapcsolatban

Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke a 2017. május 9-ei bizottsági ülésen ismerteti a szakmai kritikákat a bizottság tagjaival és az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának képviselőivel.

 

A KKDSZ az 1997. évi CXL törvény módosítása kapcsán a három szakmát (könyvtár, múzeum, közművelődés) érintő változtatások miatt korábban már  megfogalmazta a módosítással kapcsolatban kritikus véleményét az EMMI felé.

2017. május 9-én a Parlament Kulturális Bizottsága tárgyalta az EMMI által beterjesztett és az előzetesen megismert törvényszöveghez képest már több ponton eltérő szövegezésű törvénymódosítás-javaslatot. A KKDSZ szakértői ezzel az új módosítással kapcsolatban is több, szakmailag aggályos, kifogást emeltek.

A törvény tervezetéhez Szabó Szabolcs független képviselő úr a KKDSZ szakértőinek – Kiss Ernőnek és Kiss Vendelnek – a közreműködésével készült módosító indítványt nyújtott be. A törvénytervezet és a módosító indítvány az alábbi linkeken olvasható.

Törvénymódosítás tervezete: http://www.parlament.hu/irom40/15377/15377.pdf

A KKDSZ szakértőinek közreműködésével készített módosító indítvány szövege: http://www.parlament.hu/irom40/15377/15377-0003.pdf

A bizottsági ülésen a KKDSZ elnöke is lehetőséget kapott a  módosító indítvánnyal kapcsolatban a szakmai érvek kifejtésére.

A bizottság a szakmai érvekkel alátámasztott módosító indítványokat a kormánypárti képviselők egyhangú nem szavazataival elutasította. A törvény végszavazására, egy újabb bizottsági ülést követően, a jövő héten kerül sor.

2017 május 9. : A Parlament Kulturális és Sajtó ülésén készült teljes jegyzőkönyv erre a linkre kattintva olvasható.