Tags

Related Posts

Share This

Zöld délután a KKDSZ Néprajzi Múzeumi Alapszervezete szervezésében

A KKDSZ Néprajzi Múzeumi Alapszervezete „Zöld délutánt” rendezett 2022. október 27-én.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) számára fontos a fenntarthatóság, és nagy örömmel fogadta a helyi kezdemányezést. A Zöld-délután ötletgazdája és az esemény szervezője Piller Mónika KKDSZ alapszervezeti titkár volt. 

Az esemény megnyitásaként Dobrovits Orsolya, a KKDSZ elnöke elmondta, hogy véleménye szerint a zöld témákból a szakszervezet nem maradhat ki, akkor sem, ha elsősorban a fő feladatuk a könyvtári, levéltári, múzeumi és közművelődési intézmények munkavállaóinak az érdekvédelme. Azzal indokolta azt, hogy a zöld téma mellé áll a szakszervezet, hogy a rendszerváltás idején a nagy iparvállalatok megszűnésekor a szakszervezetek nem voltak eléggé erősek ahhoz, hogy elegendő hatással legyenek arra, hogy a régi gazdaságtalan, ipari létesítméynek megszűntetésével párhuzamosan ugyanolyan ütemben és megfelelő számban jöjjenek létre korszerű munkahelyek. 
Dobrovits Orsolya a mostani időszakot is egy ilyen fordulatnak látja, ahol a környezetvédelem, a környezettudatosság egy rendkívül fontos új elem. A szakszervezetek nem mehetnek el emellett a téma mellett. A KKDSZ érdekvédelmi területe nem olyan környezetszennyező mint az ipar mégis, amikor arról van szó, hogy valamit be kell zárni, valamin spórolni kell – akár csak időlegesen, ahogyan most is, a megemelkedett közüzemi számlák miatt – a kulturális intézményeken kezdik. A zöld szempont szerint nem ezeken az intézméyneken kellene spórolni. A fenntarthatóség miatt is és az említettek miatt is szeretné a KKDSZ, ha a továbbiakban a szakszervezet keretén belül a környezet tudatosságra nagyobb hangsúly kerülne és lennének további  hasonló rendezvények mint a Néprajzi Múzeum mostani eseménye. 

A Néprajzi Múzeum KKDSZ alapszervezeti rendezvény után készült kisfilm – melyet Incze László készített –  megtekinthető itt: 

KKDSZ Zöld délután 

Incze László fotói a képgaláriában: