Tags

Related Posts

Share This

Tárgyalás Vincze Máté helyettes államtitkár úrral

A mai napon, 2022. november 8-án a KKDSZ elnöke, Dobrovits Orsolya és a a két alelnök, Papp Katalin és Dr. Véber János  megbeszélést tartottak a Kulturális és Innovációs Minisztérium, Kulturális Fejlesztésekért Felelős Helyettes Államtitkárságán, Vincze Máté helyettes államtitkár úrral. 
Hosszú idő után ez volt az első kormányzati egyeztetés. 

A KKDSZ őszi OT ülésén közösen meghatározott főbb témakörök kerültek megbeszélésre:

– Bérhelyzet, a 20 % bérfejlesztés fedezete 2023. évre
Helyettes államtitkár úr tájékoztatott arról, hogy a 20%-os béremelés forrása a 2023. évi költségvetési törvényben továbbra is biztosított a dolgozóinknak. A hozzárendelt forrás a 2023. évre az önkormányzatok költségvetésébe bekerül, és a költségvetés indoklásában nevesítve szerepel az, hogy az emelt összeg béremelésre fordítandó.
– A KKDSZ javaslatot tett a 20%-os béremelésen felüli, inflációkövetést szolgáló, további legalább 30%-os, a teljes ágazatnak szóló béremelésre.
– A KKDSZ kérte a kulturális tárcát, hogy legyen partner és kövessen el mindent annak érdekében, hogy a fenntartók ne a sorozatos intézménybezárás eszközével próbálják a kiadásaikat csökkenteni.
Helyettes államtitkár úr ezzel összhangban kiemelte, hogy jelenleg az állagvédelem és a munkahelyvédelem az elsődleges szempont. Beszámolt a hamarosan megjelenő jogszabályról, amely tiltja, hogy a kulturális terület dolgozóinak a rezsiárak emelkedésére hivatkozva felmondjanak.
– A KKDSZ ismételten kérte az 50%-os utazási kedvezményt, és a KKDSZ tagjai számára a muzeális intézmények díjtalan látogathatóságát.
– A KKDSZ kérte a helyettes államtitkár úrtól, hogy hívja össze és érdemben működtesse a Kulturális Ágazat Érdekegyeztető Tanácsot.
– A KKDSZ a hosszútávú együttműködés reményében javaslatot tett arra, hogy fontolja meg az államtitkárság egy esetleges kulturális ágazati kollektív szerződés előkészítését. Egy egységes keretrendszer hosszabb távon kiegyenlíthetné a különböző fenntartóknál tapasztalható eltérő munkafeltételeket. 

A KKDSZ felvetéseivel kapcsolatban Államtitkár úr elmondta, hogy azokat meg fogják vizsgálni és ígéretet tett az egyeztetések folytatására.