Tags

Related Posts

Share This

Petíciónk a kulturális intézmények bezárása ellen

A KKDSZ az alábbi petícióval fejezi ki tiltakozását a közgyűjtemények és közművelődési intézmények rezsiköltségek miatti bezárása ellen:

Tiltakozás a kulturális intézmények bezárása ellen!

Az energia árak drámai növekedése miatt Magyarország a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb gazdasági és szociális válsága előtt áll.
A válság hatásának enyhítésére, takarékossági okokból bezárják a kulturális intézmények, azaz a művelődési házak, múzeumok, könyvtárak, levéltárak jórészét.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) szerint a kulturális intézmények bezárása elhibázott döntés, és éppen ezért tiltakozik ellene! A bezárás nem szükségszerű és nem megoldás! A kulturális területen végrehajtott „takarékossági” intézkedések jelentéktelen mértékű megtakarítást hoznak, ellenben hatalmas károkat okoznak. Veszélyeztetik a közgyűjteményekben őrzött műtárgy és könyvállomány biztonságát, és ellehetetlenítik a kulturális intézményeket használó közösségeket.

A válság miatt egyébként is romló anyagi helyzetbe kerülő embereket az intézménybezárás is megfosztja a közösségi tereitől és megfosztja a kultúrához való akadálytalan hozzájutás lehetőségétől is. 
Magyarország kormánya évek óta tudatosan vonja ki magát közfeladatai ellátása és finanszírozása alól. Követeljük, hogy a válság alatt a kormány segítse polgárait, segítsen megvédeni a kulturális közjavakat és biztosítsa a hozzájuk való hozzáférést. Támogassa az önkormányzatokat, biztosítsa a fenntartók számára az anyagi erőforrásokat, hogy az intézmények továbbra is nyitva maradhassanak és el tudják végezni a közösség érdekében értékmegőrző és kultúra átadó feladatukat!  

Kérjük, akik továbbra is – akár dolgozóként akár látogatóként – a megszokott módon szeretnék igénybe venni a kulturális intézményeket, írják alá a petíciót és erre kérjék ismerőseiket is!

A petíció ide kattintva érhető el és írható alá.