Tags

Related Posts

Share This

A KKDSZ kéri a KÁÉT összehívását

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) levélben fordult a kulturális tárca vezetőjéhez, Csák János miniszterhez azért, hogy hívja össze a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács soron következő ülését. 

A KKDSZ, mint országos, ágazati, reprezentatív szakszervezet tájékozódni szeretne arról, hogy milyen eszköze van a kulturális tárcának arra vonatkozóan, hogy biztosítani tudja az ágazat dolgozóinak, hogy a munkavállalók minimum reálértéken megőrizhessék a fizetésük reálértékét a magas infláció és elszabadult energiahordozó árakkal szemben. Másrészt érdemi érdekegyeztetést kérnek az ágazat dolgozóinak képviseletében. 

Egyrészt a drasztikus drágulások miatt a dolgozók számára is jelentős nehézséget fog okozni a saját közüzemi és egyéb számláik kifizetése, másrészt a kulturális intézmények működési költségeinek biztosítása már most komolynehézséget jelent a fentartóknak és ez hatni fog a dolgozók munkakörülményeire, végső soron a foglakoztatásukra is.

A KKDSZ véleménye szerint, ha a kulturális intézmények kiadásainak csökkentésével akar takarékoskodni a kormányzat, vagy az egyes települési önkormányzat, akkor annak hosszútávú társadalmi kára sokkal nagyobb lesz, mint a rövidtávú – egyébként is csekély mértékű – megtakarítás.

A kulturális intézményhálózat, főleg vidéken, évtizedek óta alul finanszírozott infrastruktúrálisan és személyi állományát tekintve is. A jelenlegi magas infláció mellett bevezett bármilyen mértékű elvonás mérhetetlen veszteséget jelentene.