Tags

Related Posts

Share This

A KKDSZ tiltakozik a KATA elvétele ellen

A KKDSZ elítéli azt a törvényalkotási eljárást, amit a kormány a KATA (kisadózói vállalkozók tételes adója) ellehetetlenítése során alkalmazott és elfogadhatatlannak tartja, hogy a köztársasági elnök a parlament döntését szentesítette, azaz aláírta a szóban forgó törvényt.

Semmi nem indokolta a rapid bevezetést és a társadalmi egyeztetés teljes mellőzését.

Azért is döbbenetes ez az eljárás, mert ahogyan egy korábbi hírlevélben is írtuk (és még fogunk is róla írni), pont a társadalmi és a szakszervezetekkel folytatandó kötelező egyeztetések elmaradása miatt, az ILO (International Labour Organization) elmarasztalta Magyarország kormányát.
Az egyik panaszt tevő szervezet (a SZEF-fel együtt) a KKDSZ volt és a panaszt a KJT (mindennemű egyeztetés nélküli elvétele miatt nyújtotta be).

A kormánynak az ILO felé szeptember elsejéig jelentést kell tennie írásban, hogy milyen intézkedéseket hajtott végre a szakszervezetekkel való egyeztetés garanciájának érdekében.
A KATA rapid módú elvétele nem abba az irányba mutat, hogy a kormány szándékában állna lefolytatni az egyeztetéseket és a továbbiakban tartózkodnának az egyeztetések mellőzésétől.

Tehát a KKDSZ-nek van oka és erkölcsi kötelessége a tiltakozásra, amit minden lehetséges fórumon megtesz és egyeztetni fog más szakszervezetekkel.

Kérjük a tagjainkat, hogy minél több kulturális dolgozó írja alá a témában indított internetes petíciót, mert bár egy petíció nem old meg önmagában semmit, de nagyon nem mindegy, hogy egy rövid intervallum alatt hány aláírás gyűlik össze. 
Noha a törvény elfogadásra került, a petíció frissül, és az aláírásgyűjtés szervezői jelezték, hogy folytatják a tiltakozást. A petíció itt írható alá:

Ne szigorítsák a katás kisadózást! | SzabadaHang

Az pedig végképp elfogadhatatlan, hogy Gulyás Gergely a KATA átalakítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón a következőket mondta a 444.hu újságírójának:

444.hu_2022_július_13

Videó, ahol Gulyás sértegeti a szakszervezeteket:

A videóban elhangzó szöveg (sic):

…én értem azt, hogy különösen, amikor nem volt demokrácia, akkor ezt különböző társadalmi egyeztetésekkel próbálták elfedni, de mióta meg demokrácia van és vannak szabadon választott képviselők, azok dönthetnek és ennek a felelősségét is vállalják. A meghozott döntésért a kormány és természetesen a kormánypártok a felelősséget vállalják.
Még Sólyom Lászlónak kiváló alkotmánybírósági elnöki határozatai vannak arról, hogy milyen továbbélése volt a kommunizmusnak azzal, hogy a szakszervezetekkel, és kikkel való egyeztetés feltétlenül szükséges. Természetesen vannak fontos társadalmi szereplők, akik van, hogy hozzá tudnak tenni egy döntéshez. Van, hogy érdemes kikérni a véleményüket, de itt a helyzet Napnál világosabb…

A KKDSZ tiltakozik Gulyás Gergely kijelentése ellen, miszerint a szakszervezetekkel való egyeztetés a kommunizmus továbbélését jelentené. A kijelentést nem minősíti a KKDSZ.
A tények azt tutatják, hogy sok országban kimondottan erősek a szakszervezetek, ahol sem a múltban nem volt, és jelenleg sincs kommunizmus. Szomorú, hogy Gulyás ennyire tájékozatlan a világ dolgaiban, hiszen kimondottan a fejlett demokráciák egyik jellemzője a széleskörű társadalmi egyeztetés.

Bár teljeskörű felmérést nem végeztünk, de az eddig összegyűjtött információink alapján, a dolgozóinknak csak kis részét érinti közvetlenül a KATA elvétele. Viszont az is tény, hogy az intézményeket már igencsak közvetlenül érinti, hiszen a közművelődési intézményekben fellépők, vagy egy-egy könyvtári, múzeumi, levéltári fellépő, előadó, vagy külsős munkatárs, aki pl. fotós, fordító, szerkesztő stb., annak a nagy része KATÁ-s. Tehát az intézmény kiadásai meg fognak növekedni, ami azzal is együtt járhat, hogy az egyes munkahelyek költségvetési egyensúlya felborul. Ráadásul az intézmények közüzemi díjai is most az egekbe szöknek, tehát közvetve, nagyon is veszélyezteti a munkahelyeket.