Tags

Related Posts

Share This

A KKDSZ OT állásfoglalása

ÁLLÁSFOGLALÁS

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) Országos Tanácsa az új kormány kulturális vezetésétől elvárja az érdemi szociális párbeszédet, és az érdemi érdekegyeztető tárgyalások megkezdését a Kulturális Érdekegyeztető Tanácsban.

A KKDSZ – mint ismeretes – a Kulturális alaptörvény (a 1997. évi CXL. törvény) kezdeményezőjeként, tartalmi előkészítőjeként, egyik megalkotójaként, de számosegyéb önkormányzati és szakmai reform elindítójaként az elmúlt több, mint 30 évben bizonyította, hogy a szakmailag megalapozott modernizációt sem a kultúra, sem a közszolgálat területein nem akadályozta.

Éppen ezért a KKDSZ elvárja, hogy a közgyűjteményi és közművelődési területen a továbbiakban ne történjen semmiféle átalakítás érdemi szakmai és munkavállalói egyeztetés nélkül, és a vonatkozó jogszabályok előkészítésébe vonják be a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetét!

A KKDSZ ezen törekvései összhangban állnak az európai szakszervezeti szövetségek által megfogalmazott követelésekkel is:

1.         Meg kell erősíteni a kollektív tárgyalási rendszereket!

2.         Meg kell valósulnia a gyakorlatban az azonos munkáért azonos bér elvének, és meg kell teremteni az egyenlő munkakörülmények garanciáit!

3.         Meg kell erősíteni a dolgozók tájékoztatásához, a döntésekben való részvételéhez, a konzultációkhoz, továbbá a kollektív tárgyalásokhoz való munkavállalói jogokat!

Budapest, 2022. május 26.

                                                                                   KKDSZ Országos Tanácsa