Tags

Related Posts

Share This

Görögországi sztrájk

Újabb közszolgálati sztrájk Görögországban

A „nyári szünet” után hétfőtől folytatódott a közszférában dolgozók sztrájkja Görögországban az Antonisz Szamarasz miniszterelnök kormánya által tervezett elbocsátások ellen. Hétfőn mintegy 300 iskolai alkalmazott tüntetésen is tiltakozott a kormányzati reformokért felelős minisztérium épülete előtt Athénban.

A rendőrség könnygáz bevetésével próbálta meg feloszlatni a tüntetők csoportját. Már hétfő délelőtt megkezdődött a gimnáziumi tanárok ötnapos sztrájkja is. Az általános iskolák oktatói is csatlakoztak hozzájuk, de ők csak három órára függesztették fel a munkát. A nyugdíj- és egészségpénztárak dolgozói szintén ötnapos sztrájkba kezdtek.

A közszféra dolgozói a 2014 végéig megvalósítandó, 15 ezer főt érintő leépítések ellen tiltakoznak, amelyeket Athén nemzetközi hitelezői is szorgalmaznak. Ezenfelül 25 ezer állami alkalmazott kerülne az úgynevezett mobilitási tartalékalapba. Ők szintén számolhatnak munkahelyük elvesztésével, ha nem találnak számukra más állást a közszférán belül.

A tervek szerint szerdán és csütörtökön 48 órára minden állami alkalmazott felfüggeszti a munkát, a sztrájkot érdekvédelmi szervezetük, az ADEDI hirdette meg. Az állami kórházakban dolgozó orvosok keddtől három napon át csak sürgősségi eseteket látnak el. Írja a hvg.hu