Tags

Related Posts

Share This

EMMI-ből válasz a KKDSZ-nek

From: Krucsainé Herter Anikó
Sent: Monday, December 20, 2021 2:28 PM
To: Dobrovits Orosolya <dobrovits.orsolya@kkdsz.hu>
Subject: Válasz 272/2021. iktatószámú megkeresésre

Dobrovits Orsolya

elnök asszony részére

Tisztelt Elnök Asszony!

A kulturális ágazatot érintő bérfejlesztésről szóló 682/2021. (XII. 6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) alapján a béremelés alapja a 2021-es bértömeg (5.§. (1) alapján), tehát akik 2021-ben alkalmazásban álltak azok bértömegére tud 20%-nyi összeget biztosítani az állam a valós tényadatok alapján. Egy jövőbeni, bizonytalan létszámalap nem képezheti az emelés alapját.

Mivel a 2021. évi tényadatok alapján lehet a 20%-ot igényelni, ebből következik az is, hogy előbb van a 20%-os emelés, és utána a 2022. január 1-jétől járó emelt bér esetén a minimálbér és bérminimum rendezése, ha ez még szükséges.

Az Ön által „kiemelt költségvetésű intézményként” definiált kultúrstratégiai intézmények is pályázhattak, mint minden más kulturális közfeladat ellátásban érintett kulturális intézmény. 

Ahogy Ön is helyesen idézte a Kormányrendelet 1.§ (3) bekezdését, ezen intézménytípuses etében a bérfejlesztést az 1501/2021. (VII.26.) Kormányhatározat alapján biztosított források terhére megvalósított bérfejlesztés figyelembe vételével kell végrehajtani.

A beadási határidő Ön által szűkösnek ítélt időintervallumát figyelembe vevő, korrekciós lépésekről és pótigénylési lehetőségről korai lenne állást foglalni, ugyanis az ágazathoz eddig ilyen igényt megfogalmazó kérések száma csekély. Ha valós problémát jelentett az igénylésre rendelkezésre álló határidő számos kulturális szereplőnek, úgy az ágazat megvizsgálja az okokat és annak eredményeként megfelelően jár el. 

Üdvözlettel:

Krucsainé Herter Anikó kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért
felelős helyettes államtitkár
Emberi Erőforrások Minisztériuma