Tags

Related Posts

Share This

tüntetés Lengyelországban

Négynapos szakszervezeti tüntetés Lengyelországban

Négynapos szakszervezeti tüntetés kezdődött Lengyelországban. Több ezer ember követeli a munkabérek emelését és jobb szociális ellátást. A tüntetők végigjárták a minisztériumokat, majd a varsói parlament elé vonultak. A gazdasági válság hatására Lengyelországban 13 százalékosra nőtt a munkanélküliség – számol be az hu.euronews.com. Az estihírlap.hu  szerint Tízezrek tüntetnek Varsóban a kormány szociálpolitikája ellen, Donald Tusk miniszterelnök lemondását követelve. A megmozdulást a Szolidaritás és két másik nagy szakszervezet hirdette meg. Az érdekvédők mindenekelőtt azt követelik, hogy a nyugdíjkorhatár, amelyet a kormány fokozatosan emelni tervez, az előirányzott 67 év helyett 65 év legyen majd. Fő követeléseik közé tartozik továbbá a minimálbér emelése és a dolgozók megcsorbított jogainak a helyreállítása.
A három nagy szakszervezet, a Szolidaritás, az FZZ és az OPZZ szerdán kezdett többnapos tiltakozó demonstrációba követelései nyomatékosítása végett. A tüntetők sátortábort állítottak fel a szejm előtt. A szervezők a tiltakozások csúcspontjának szánt szombati megmozdulásra 100 ezer embert vártak Varsóba az egész országból.
“A Tusk-kormánynak mennie kell” és “Tusk rabszolgája vagyok” feliratú transzparensekkel, sípokkal felvonuló tüntetők között voltak, akik füstgránátokkal és petárdákkal fejezték ki haragjukat a kormány munkaügyi és bérpolitikájával szemben.
A jobbközép liberális Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt kétpárti koalíciós kormányának népszerűsége az utóbbi hónapokban zuhanórepülésbe kezdett, különösképpen a Tusk-kabinet takarékossági programjának sérelmezett intézkedései miatt, amelyeket nem egyeztetett a szakszervezetekkel.
A felmérések hónapok óta a legnagyobb ellenzéki párt, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) fölényét jelzik a PO-val szemben. A TVN televíziós csatorna megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint már többen vannak azok a választók, akik Kaczynskit Tusknál jobb miniszterelnöknek tartanák. A Homo Homini intézet szeptemberi felmérése szerint Kaczynski pártja 31, míg Tuské 20 százalékon áll. A kisebbik kormánypárt, a Lengyel Parasztpárt éppen csak eléri az 5 százalékos választási küszöböt. Rajtuk kívül csak az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség jutna be a szejmbe 15 százalékos támogatottsággal, ha kiírnák a választásokat.