Tags

Related Posts

Share This

Erzsébet-program, a szociális felelősség

Erzsébet-program, a szociális felelősség

 

A Szent Erzsébet-i hagyományokat újragondolva, az Országgyűlés 2012. július 6-án elfogadta az Erzsébet-programról szóló törvényt. Olyan, a társadalmi szolidaritásra építő jogszabály született így, amely kimondja: csökkenteni kell azoknak a gyermekeknek a számát, akik részére nem biztosított a napi többszöri étkezés, az életkoruknak megfelelő egészséges táplálék, illetve a regenerációhoz szükséges aktív kikapcsolódás lehetősége.

Az Erzsébet-program végrehajtásának felelőse a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.

A Program kiváló példa arra, hogyan lehet költségvetési források bevonása nélkül megteremteni a gazdasági alapját egy olyan szociális üdültetési rendszernek, amely új megközelítésen alapul, és célja, hogy olyan emberek is pihenhessenek, akiknek sok esetben nehezen, vagy egyáltalán nem lenne erre lehetőségük. Az Erzsébet-program így segíti azokat, akik szociális és anyagi nehézségeik okán rövidebb-hosszabb ideig kiemelt figyelemre szorulnak.

Az Erzsébet-program megvalósítását az Erzsébet-utalvány forgalmazásának pénzügyi eredménye biztosítja, központi költségvetési források bevonása nélkül.

A Kormány által támogatott, és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által működtetett szociális üdültetési program több mint 260 000 embernek, köztük több mint 100 000 gyermeknek teremtett 2012-ben és 2013-ban üdülési, pihenési lehetőséget.

A Program eredményei európai szinten is kimagaslóak, a lakosságszámot figyelembe véve Magyarországon jutnak el az emberek a legnagyobb arányban szociális rendszerben üdülni. A második évébe lépett Erzsébet-program az egyik legsikeresebb eszköz az állam szociális felelősségének érvényesítésére.

Az Erzsébet-program egy újszerű európai válasz arra, hogy a társadalmi szolidaritást nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is képviselni kell.