Tags

Related Posts

Share This

Bajba kerülhetnek valóban a kulturális szféra közalkalmazottai …?

Ungár Péter képviselő „Bajba kerülhetnek valóban a kulturális szféra közalkalmazottai vagy milyen új lehetőségek nyílnak számukra?” című K/10127. számú írásbeli választ igénylő kérdése és Rétvári Bence államtitkár válasza.

Ungár Péter képviselő kérdése

Rétvári Bence államtitkár válasza

Az államtitkár válaszát jegyzetekkel láttuk el, a jegyzetszámokhoz tartozó megjegyzések az alábbiak:

  1. Hogy kerülnének kedvezőbb helyzetbe, amikor mindenütt csökkentik a munkaidejüket és a fizetésüket? Még a 6% sem pótolja ezt a csökkentést. Ennek megfelelően félő, hogy az átsorolásnál és a kirúgásoknál ez, a veszélyhelyzetre való hivatkozással meghozott csökkentés jelenti majd az átsorolásnál a bázist. (A KKDSZ megtesz minden tőle telhetőt, hogy ez ne fordulhasson elő.)
  2. A presztízsberuházásokkal együtt, amelyek nem a közgyűjtemények gyarapodását és főleg nem a munkatársak anyagi megbecsülését segítik.
  3. Ezek egyike sem segített a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók megalázott helyzetén. Tudjuk, hogy a beruházások milyen magas többletköltségekkel számoltak/számolnak, ráadásul többnyire a szakemberek véleményének figyelmen kívül hagyásával (legerősebben pl. a „Nemzeti Hauszmanntervnél”).
  4. Ahol nem – elsősorban – a kvalitás számít, hanem a lojalitás.
  5. Ez teljesen más kérdés. Az OKSZ 2019-ben, tavasszal több ágazati szakszervezet béremelési igényével jött létre. Hosszú ideig kitért a kormány a tényleges tárgyalás alól. 2020 januártól került sor, még csak az elégséges szolgáltatás meghatározásának tárgyalására, ágazatonként. Béremelésről, átszervezésről stb. nem esett szó. Főleg nem pótolja, hogy a KÁÉT összehívására legutóbb 2016. junius 2-án, Hoppál Péter idején került sor.
  6. Ez nem igaz, a KKDSZ-szel a reprezentatív szakszervezettel, ahol a törvény által a legnagyobb számban érintettek a kollégák, egyszer sem tárgyaltak, többszöri kezdeményezésünkresem.
  7. Tudunk róla, hogy a Művészeti Szakszervezetek Szövetségét meghívta Fekete Péter webinárium beszélgetésbe, illetve külön az igazgatókkal, külön a szakmaiszervezetekkel ugyanígy tárgyalnak szerdánként 15-15 percet, azonban – úgytudjuk – ezek nem igazi egyeztetések, csak porhintés.
  8. Úgy tűnik, nem ismerik a kjt.-t és a közgyűjteményi területen e körben dolgozók munkáját. A megbecsülést a tisztességes bér jelentené. Egyszerűen nem akarnak több pénzt biztosítani a humán erőforrásra.

Fotó: parlament.hu