Tags

Related Posts

Share This

Társadalmi egyeztetés kiszervezésről

A mai napon, 2020. április 11-én az alábbi levelet küldtük a KKDSZ tagjainak:

Kedves Kolléga!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 2020. április 9-én, Nagycsütörtökön este 19:45-kor küldte el „társadalmi egyeztetésre” a KKDSZ e-mail címére azt a törvénytervezetet, mely majdnem valamennyi tagunk közalkalmazotti jogviszonyát érinti, és erről a törvénytervezetről 2020. április 14-én, kedden – a négynapos ünnep utáni első munkanapon –  reggel 8:30-ig várja a társadalmi partnerek, így a KKDSZ véleményét is.

A szóban forgó törvénytervezet már más szervezetektől nyilvánosságra került és a tagjaink közül sokan már reagáltak is különböző fórumokon, mint pl. a Facebookon.

A 28 oldalas, sok mindenre kitérő szövegben szó van a könyvtárak, levéltárak, múzeumok és a közművelődés dolgozóiról, akik – a tervezet szerint – 2020 november elsejétől már nem közalkalmazottként a KJT szabályai alapján kerülnek foglalkoztatásra, hanem alkalmazottak lesznek és a Munka Törvénykönyve fog vonatkozni rájuk.

Legdurvább, hogy a munkaviszonyba kényszerítést nem is kompenzálja, a bérek maradnak a 12 évvel ezelőtti szinten. Még egy 30%-os mézesmadzag sincs beígérve, mint a szakoktatóknak.

Továbbá nagyon durva állami kézi vezérléshez teremti meg a feltételeket a Kulturális (CXL) törvény módosítása is.

Elfogadhatatlan a munkavállaló barátnak nem nagyon nevezhető munka törvénykönyvét érintő változtatások miatt is, pl. 24 hónapos munkaidőkeret, szabadságkiadás, stb.

A KKDSZ elnöksége azonnal megkezdte a törvénytervezet kapcsán a munkát, és elkészíti az állásfoglalását, amit az EMMI által megadott határidőig eljuttat a minisztériumba.

A KKDSZ tiltakozik a törvény életbeléptetése ellen, mert egyáltalán nem találja indokoltnak a kiszervezéseket, és elfogadhatatlannak tartja a törvénytervezet időzítését is.

A KKDSZ a tiltakozásának hangot is ad valamennyi elérhető fórumon.

Természetes azonban, hogy az esetleg megvalósuló kiszervezések során, a KKDSZ a tagjainak  – a tisztségviselőkön, illetve a KKDSZ Irodán keresztül- minden segítséget meg fog adni.

Az adott esetben alkalmazotti jogviszonyban kerülő kollégák szakszervezeti tagsága a továbbiakban is változatlan feltételek mellett fennmarad.

Minden részletről további tájékoztatást fogunk küldeni.

Most – a lap alján csatolt mellékletként – küldjük tájékoztatásul az egyelőre még nem nyilvános törvény tervezetét.

A KKDSZ elnöksége nevében, üdvözlettel:

Papp Katalin, mb.elnök

(fotó: Pixabay)