Tags

Related Posts

Share This

A KKDSZ és az ADF közös nyilatkozata

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók  Szakszervezetének (KKDSZ) és az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF)  „Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak…” címmel 2020. február 19-én tartott kerekasztal beszélgetésén megfogalmazott közös nyilatkozat:

1.    Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy közgyűjtemények elhelyezése, költöztetése államtitoknak minősüljön. Az adófizető állampolgárok által fenntartott intézményekkel kapcsolatos döntések legyenek nyilvánosak, előzetesen egyeztetve a szakmai képviseletekkel.

2. Jelenleg három – nemzetközi jelentőségű – országos múzeum gyűjteménye ideiglenes raktárakban vagy becsomagolás alatt áll. A műtárgyakat sem a
szűkebb szakmai, sem a szélesebb érdeklődő közönség nem láthatja évekig.
Az érintett közgyűjteményi épületek kialakítása és a műtárgyak hozzáférhetővé tétele élvezzen elsőbbséget az állami nagyberuházások között.

3. Ne kerüljön sor újabb közgyűjtemények költöztetésére (különösen nem átmeneti helyre) meggátolva ezzel hosszú éveken át a kiállítások látogathatóságát és a szakanyagok kutathatóságát is.

4. Támogatjuk a Budapesten kívül rendezett jelentős kiállítások megvalósítását, új múzeumok és múzeumi hálózatok létrehozását. Ezek a regionális fejlesztések önállóan is megvalósíthatók, indokolatlan a neves elődeink által a fővárosban alapított közgyűjtemények elköltöztetése.


A 2020. február 19-i közös KKDSZ – ADF fórumon készült képek. Szilágyi Adrienn felvételei