Tags

Related Posts

Share This

A PSZ tüntetés képes összefoglalása

2019. november 30-a, fekete esernyős tüntetés

A színpadon elhagzott a Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszternek címzett, és a minisztérium képviselőjének a demonstráció napján átadott petíció szövege. A pedagógusok követelései:

  • 2020. január 1-től egyszeri 30 százalékos pedagógus béremelést,
  • a vetítési alap 2022 januárjától érje el a tárgyévi minimálbér 100 százalékát,
  • a gyakornokok bérezése 2020-tól 250 ezer forinttól kezdődjön,
  • a pedagógusok heti fix kötelező óraszáma a 2019/2020-as tanév második félévétől heti fix 24 óra, 2020. szeptember 1-től heti fix 23 óra, 2021. szeptembertől pedig heti fix 22 óra legyen. Az efölötti tanórák fizetett túlórák legyenek,
  • a nevelést-oktatást segítők és a technikai munkások bérének emelését,
  • pályakezdő pedagógusok támogatási rendszerének kiterjesztését a Pedagógus II. minősítési eljárás időpontjáig. Lakhatási támogatást,
  • 2021-től érje el a költségvetési kiadások beruházási keretének 5 százalékát a köznevelési beruházások aránya,
  • és állítsák vissza a rugalmas iskolakezdés lehetőségét.

A dokumentumot az Emmi részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár vette át.

24.hu 

További videók a PSZ Facebook oldalán

Hír TV:
Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a demonstráción elmondott beszédében hangsúlyozta: amennyiben a kormány nem teljesíti a követeléseiket, januárban országos pedagógussztrájkot tartanak.

A szakszervezeti vezető elmondta: hónapokig küzdöttek, mert bíztak abban, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalásaik eredményre vezetnek. Ám, a sikertelenség ellenére sem adhatják fel, mert a gyermekek, vagyis a nemzet jövője a tét – fűzte hozzá.

Közlése szerint, éppen a megalázóan alacsony pedagógusbérek miatt hagyják el sokan a pályát, és ez az oka az egyre inkább feszítő pedagógushiánynak is. A tanárok munkaterheinek jellemzésére elmondta, ma egy pedagógus 40 óra helyett átlagosan 56 órát dolgozik „gyalázatosan alacsony bérért”. Hozzátette: azt is követelik, hogy a kormány tartsa be a törvényi kötelezettségét, egyeztessen a szakszervezetekkel. Ne fordulhasson elő, hogy a kormány társadalmi egyeztetés, szakmai párbeszéd nélkül nyújt be törvénytervezeteket – mondta Szabó Zsuzsa.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke további akciókat helyezett kilátásba, amennyiben a kormányzat nem teljesíti a követeléseiket.

Valeryia Desaphine, az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség (ETUCE) képviselője a demonstráción azt hangoztatta: szolidárisak a magyarországi tanárokkal és támogatják követeléseiket. Úgy vélekedett, hogy az oktatásügyre Európa-szerte óriási nyomás nehezedik. Ezért a pedagógus szakszervezetek a többi között az idén Horvátországban, Csehországban, Lettországban, Litvániában, Hollandiában és az Egyesült Királyságban is demonstráción követelték a szociális párbeszéd tiszteletben tartását, a jobb béreket és munkakörülményeket, illetve az ágazat nagyobb mértékű finanszírozását. Az ETUCE felszólítja a magyar kormányt, hogy adja meg az oktatásnak a szükséges figyelmet, hiszen az ott dolgozók alakítják társadalmaink jövőjét – mondta a szónok.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ)elnöke emlékeztetett rá: egy éve fogtak össze és tiltakoztak a magyar érdekvédelmi szervezetek a „rabszolgatörvény” ellen, amelynek eredményeként a munkahelyek többségében nem alkalmazzák a jogszabályt – fűzte hozzá. Ez a típusú összefogás eredményezheti a pedagógusok követeléseinek teljesülését is, ezért szolidárisak a tanárokkal, és ha sztrájkra kerül a sor, számíthatnak rájuk – jelezte.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának vezetője azt mondta: az ország legnagyobb szakszervezeti szövetségének tagjai kiállnak a PSZ követelései mellett, illetve támogatják azokat az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságot alkotó szervezetek is.

A tüntetést megelőzően az emberi erőforrások miniszterének és az innovációs és technológiai tárcavezetőnek címzett, az érintett minisztériumoknak átadott petíciókban a többi között 30 százalékos béremelést követel a PSZ 2020. január elsejétől, továbbá az óraszámok folyamatos csökkentését, valamint azt, hogy 2021-től érje el a költségvetési kiadások beruházási keretének 5 százalékát a köznevelési beruházások aránya. A petícióban elfogadhatatlannak nevezik, hogy az új szakképzési törvény megfosztja közalkalmazotti státuszától a szakképzésben dolgozókat, ezért követelik új szakképzési törvényjavaslat elkészítését.

A demonstrálók nemzeti színű, európai uniós, és szakszervezeti zászlókat tartottak a magasba, illetve kinyitott fekete esernyőkkel tiltakoztak az ágazatnak – a tiltakozók szerint – tarthatatlan helyzete ellen.

MTI, Hír TV

További sajtóhírek a november 30-i tüntetésről:

nepszava.hu

Az ATV beszámolója

A 444.hu beszámolója

Favics Péter (MASZSZ) fotói:

HírHugó:

Több ezren tüntettek Budapesten a közoktatás javításáért. Béremelést és a diákok, valamint a pedagógusok terheinek csökkentését követelték. A szakszervezetek egy-egy petíciót is átadtak az EMMI, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának. A tanárok követeléseit a nagy szakszervezeti konföderációk is támogatják.

Nem kellett sokat várni, hogy megérkezzen a Fidesz reakciója:

Magyar Narancs :
A FIDESZ válasza: Az ellenzéket és Sorosékat csak a hatalom érdekli, nem a pedagógusok – közölte a nagyobbik kormánypárt a szombati pedagógusdemonstrációt kísérő ellenzéki pártok nyilatkozataira reagálva.

Emlékeztettek: azok beszélnek oktatásról és pedagógusokról, akik kormányzásuk alatt elvettek tőlük egy havi bért, megalázóan alacsony fizetésekért dolgoztatták őket, akik több száz iskolát zártak be, és az oktatástól is mindig csak elvették a pénzt.

A pedagógusdemonstrációra rátelepedő ellenzéket és a Soros-hálózatot csak a hatalom érdekli, nem a pedagógusok, valódi céljuk pedig az, hogy a bevándorlásellenes nemzeti kormány helyébe bábokat ültessenek Magyarország élére – közölte a Fidesz.

Eduline.hu a tüntetés percről percre:

Tisztességes munkáért tisztességes bér jár, a közszférában is, a pedagógusnak is” – mondja Csóti Csaba, a PSZ-t is tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke. Érdemes összefogni, mert együtt többek vagyunk, ma minden közszolgálati dolgozó képviselteti magát, ahogy a SZEF sztrájkbizottsága is jelen van. „Most kell belépni a szakszervezetbe” – teszi hozzá.

index.hu

Marosi János (MKKSZ) fotói: