Tags

Related Posts

Share This

Szociális Pillér Fotó- és szlogenpályázatának I. díja

2019. június 18-án a Szociális Pillér Fotó- és Szlogenpályázat I. Díját, Szőnyéné Kontics Katalinnak adta át sárvári otthonában Szűcs Viktória (BDDSZ elnök), Csóti Csaba (KKDSZ elnök), Szatmári Lajos (T-net szakszervezet elnök) és Benke Norbert (Vasas Dél-Dunántúli Regionális Képviseletének vezetője).

 A szociális pillér fotó- és szlogenpályázat elérhető itt.

A díjazott a fotó- és szlogenpályázatról a BDDSZ honlapjáról értesült és férjével közösen gondolták végig és választották ki a 20 alapelv közül „a lakhatás és segítségnyújtás a hajléktalanok számára” alapelvet,és gondolták át, hogy a témát, hogyan tudnák a legkifejezőbben megjeleníteni,felhívva a figyelmet a hajléktalanság problémájára.

A díjazott pályaműve:

                                       Mottó: Ne a pad legyen a hálószobám!”

A Szociális Jogok Európai Pillérének 19. alapelvének

A lakhatás és segítségnyújtás a hajléktalanok számára” meghatározása szerint:

A rászorulók számára hozzáférést kell biztosítani jó minőségű szociális lakásokhoz, vagy lakhatási támogatáshoz.

A kiszolgáltatott helyzetű személyeknek joguk van megfelelő segítségnyújtásban és védelemben részesülni a kényszer-kilakoltatással szemben.

A hajléktalanok számára megfelelő elszállásolást és szolgáltatásokat kell biztosítani társadalmi befogadásuk előmozdítása érdekében.

*  *  *

Előzmények:

2017. novemberében minden Európai uniós ország miniszterelnöke, köztük hazánk miniszterelnöke is elfogadta a Szociális Jogok Európai Pillérét.

Ez a húsz alapelv, minden magyar állampolgárt (is) megillet.

A témában a magyar országgyűlési képviselők tájékoztatása céljából is készült információs jegyzet.

Tekintettel arra, hogy a Szociális Pillért követő első év nem indított el hazánkban érdemi változást, ezért 2018.novemberében több magyarországi szakszervezet:

közös tájékoztató kampányt indított egy fotó és szlogen pályázattal azért, hogy minél többen megismerjék a Szociális Pillérben lefektetett jogaikat.