Tags

Related Posts

Share This

Csapatépítő tréning és kibővített SZEFIT

Csapatépítő tréning és kibővített
SZEFIT (Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata) Elnökségi ülés

2019. június 7-8 – án került sor Zánkán, a Mókus pagonyban, a SZEFIT vezetőképzéssel egybekötött csapatépítő tréningjére. A program célja a résztvevők kompetenciáinak, önismeretének fejlesztése, és képességeiknek legmegfelelőbb csoportszerep megtalálása a szakszervezeteken belül.
Drimál István (Easy Learning Hungary Kft.) és Kálóczi Krisztián trénerek voltaksegítségünkre, és a kétnapos képzéssorozat alatt folyamatosan új információkkal láttak el, motiváltak minket a minél nyitottabb kommunikáció és a jó hangulatbantöltendő tanulás érdekében.

Az első nap délutánja az ismerkedés jegyében telt el, a trénerek segítségével az ország különböző településeiről (Budapest, Sopron, Szeged, Szigetvár, stb.) érkező SZEFIT tagok megismerkedtek egymással, játékosfeladatoknak köszönhetően a csapatépítés a nap végére remekül sikerült.

A vacsora előtt került sor a SZEFIT jövőbeni terveinek felvázolására, a fiatalokat érintő legfőbb információk átadására.  Nagy Viktória SZEFIT elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a taglétszám csökkenés megállításának érdekében mennyire fontos lenne, hogy minél több fiatal részt tudjon venni, merje vállalni a rendezvényeken, képzéseken való részvételt. Szóba került a NEET (nem tanuló, nem dolgozó) fiatalok csoportja, hogy hogyan lehetne őket segíteni elhelyezkedni a munka világában, hogyan tudnánk megismertetni őket a különböző, nekik szóló programokkal, lehetőségekkel. Ilyen például a 25 év alatti regisztrált álláskeresőket támogató Ifjúsági Garancia Program.
Idén is szeretne az EFOTT- on (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) megjelenni a SZEFIT a tudatos munkavállalást erősítő programjával,és megrendezné ősszel a háromnapos országos találkozót. Szó esett még  a nemzetközi képzéseken való részvétel lehetősége, mely kapcsolatépítés, jó gyakorlatszerzés, és idegen nyelvi tudás fejlesztésének is kedvező színtere. Egyre több lehetőség van arra, hogy SZEFIT tagok határon túl is képviselhessék szervezetüket, ezért érdemes a tagok között a hírlevélre való feliratkozás fontosságát hangsúlyozni, hogy időben tájékozódhassanak a fiatalok a számukra hasznos, érdekes lehetőségekről, képzésekről.

Második nap a trénerek csoportos outdoor gyakorlatokkal, kommunikációs kérdőívek kitöltetésével erősítették a résztvevők egyéni kompetenciáit, majd Belbin teszt segítségével a csoportdinamika fontosságára hívták fel a figyelmet. Felhasználva a személyes SWOT analízisünk eredményeit, be tudtuk azonosítani, hol van az a „hely”, az a pozíció, melyet szervezeten belül a lehető legoptimálisabban tudunk egyénenként betölteni. Megtudhattuk, magatartásunk alapján melyik csoporthoz tartozunk (passzív, mérsékelten agresszív, stb.), és a tréning végén mindenkinek kialakult a véleménye, melyik gyakorlatot, ismeretet találta számára a leghasznosabbnak, és amit a továbbiakban is fel tud használni, alkalmazni.

A tréning után lazításképp Zánkához közel, a Tagyon birtokon esti vacsorával egybekötött borkóstolón ismerkedhettünk meg a környék gasztronómiai értékeivel, rendkívül szép környezetben tudtunk kötetlenül beszélgetni szervezeteink sajátosságairól, ötleteinket megosztani egymással.

Vasárnap délelőtt még egyeztettünk, mik a legfontosabbtervek, lépések a SZEFIT jövőjét illetően, és bízunk benne, hogy az elkövetkezőidőben minél több fiatalt tudunk megszólítani, motiválni a közös együttműködés,helyi, és országos találkozókon való részvétel reményében.

Gyapay Veronika

A KKDSZ-ből Gyapay Veronika, Kőműves Renáta és Kerék Eszter, a SZEFIT alalnöke vett részt a zánkai programon.