Tags

Related Posts

Share This

ADF és a KKDSZ: Együtt a bajban

Az MTA dolgozói által kezdeményezett Akadémiai Dolgozók Fórumának meghívására “Együtt a bajban – célkeresztben az örökségvédelem, a közgyűjtemények, a felsőoktatás” címmel tartandó nyilvános kerekasztal beszélgetésre került sor 2019 április 30-án, Budapesten a Fugában.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetét ket meghívott – Szabó Krisztina és Csóti Csaba – képviselték a rendezvényen.

Szolidaritás hiánya, a társadalmi közöny, mint a jelen helyzet kialakulásának melegágya – ezekről is beszélt Csóti Csaba a KKDSZ elnöke.
Az örökségvédelem szétverésének bizarr lépéseinek ismertetésével folytatta Lővei Pál.
Frazon Zsófia a bázisdemokráciáról, a radikális múzeológiáról, mint – szerinte – a(z egyetlen) járható útról beszélt. 
Szabó Krisztina, az OSZK KKDSZ alapszervezetének titkára elmondta, hogy a januári adatok alapján 493 dolgozó 66 % -a mindössze havi 250 000 bruttó alatt keres. A tarthatatlan bérhelyzet miatt tapasztalt kutatók sorban állnak fel és hagyják el az intézményt.
Podani István a Természet Tudomány Múzeum Debrecenbe költöztetésének lehetséges veszteségeiről beszélt.
Ha megvalósulna a költözés akkor 10 500 000 darabot kellene átszállítani. Ennek a lehetőségnek már a felvetése is minden szakmaiságot nélkülözött…
Az ország költségvetése tükrözi az ország értékválasztását, emelte ki Homonnay Zoltán. Szerinte egyértelműen meg kell tartani az alapkutatást!
A moderátor, Mende Balázs a szolidaritás, összetartozás kapcsán hozzátette, hogy az akadémiai kutatók hálózata sem ismerte fel korábban önmagát.
A kutatók nem voltak tudatában, hogy kutatói „hálózatot alkotnak”, többen vannak, sokan vannak, és együtt vannak a bajban.

-dobrovits-