Tags

Related Posts

Share This

Képes beszámoló a „Rabszolgatörvény” elleni demonstrációról

Képes, szöveges beszámolók a 2018. december 8-i, „Rabszolgatörvény”-ként elhíresült törvénytervezet ellen tartott, kb. 12 000 fő részvételével zajlott tűntetésről.

„Mindenre van pénz, csak a bérünkre nincs” – emelte ki a felszólalásokból az Index. 

A SZEF konföderációhoz tatozók nevében Mezei Tibor (MKKSZ) volt a felszólaló.
„A Rabszolgatörvénynek pusztulnia kell.” – mondta, de kitért arra is, hogy a rabszolgatörvény árnyékában készül az új, az állami tisztviselőkre vonatkozó törvény.
Hangsúlyozta azt is, hogy a jelenlegi munkát szabályozó törvényekben nincs a munkavállalók számára, az ő érdekeik védelmére lefektetett garancia, ennek következtében a dolgozók kiszolgáltatottsága folyamatosan nő. Miközben a kormány arcátlanul egyre kevesebb munkavállalóval akarja ugyanazt a munkamennyiséget elvégeztetni, persze valójában mindennemű béremelés nélkül.
Az összefoglaló írás elolvasható, és a beszédek meghallgathatók az Index oldalán: Index.hu 

A nemzetközi szakszervezeti élet meghatározó szereplői is figyelemmel kísérték a magyaroszági eseményeket, és támogatják a hazai munkavállalók követelését.
Köztük a KKDSZ európai nemzetközi ernyőszervezete is, az European Public Service Union (EPSU) is támogatja a 2018. december 8-i, szombati demonstráció követeléseit, és teljes mértékben szolidáris a magyar munkavállalókkal. Az EPSU nevében a szervezet főtitkára, Jan Willem Goudriaan küldött levelet  a KKDSZ-nek, és valamennyi magyarországi EPSU tagszervezetnek:
 Jan Willem Goudriaan EPSU főtitkár teljes levele magyarul és angolul egyaránt letölthető ezen a linken

Összefoglaló olvasható a kiindulóhelyzetről, ami miatt a mostani tűntetési hullám elindult:  Mérce.hu  – december 8-i bejegyzése.
Valamint, a december 10-én szintén a Mércén megjelent:
„...tovább kell folytatni a tiltakozást. Mert ez a törvény nem önmagában való, hanem csak világossá teszi a rendszer működését…
Ez a törvény ugyanis egy sorozat része, ami még 2012-ben kezdődött el az új munkatörvény könyv elfogadásával, ami már akkor is brutálisan rugalmassá tette a munkáltatás feltételeit. De ide lehet venni a munkanélküli járadék 3 hónapra csökkentését, a sztrájk ellehetetlenítését Magyarországon. És idénről pedig ide tartozik a cafetéria lényegében eltörlése, és a rabszolgatörvény.
Ezek a törvények, és törvénymódosítások együtt a magyar munkavállalók kizsigerelését jelentik, egy olyan országban, ahol elvileg dübörög a gazdaság, de mégis a magyar fizetések még régiós viszonylatban is el vannak maradva, ahol a minimálbér a legnagyobbat adózik Európában, és ahol két év brutális minimálbér emelés után is a nettó minimálbér nem éri el a környező országok minimálbérét.”  Jámbor Andrástól a Mérce.hu -n.

A tiltakozási hullám további demonstrációkkal folytatódik, mint pl. az útlezárások Veszprém után más helyszíneken, mint Pécs és Győr:

http://www.atv.hu/belfold/20181209-rabszolgatorveny-pecsett-es-gyorben-is-utlezarasok-lesznek-holnap

A törvénytervezetről a végszavazás szerdára várható. A szavazás után kerülhet sor további szakszervezeti megmozdulásra

dobrovits–  Az oldalt frissítjük

A Mérce és a Partizán teljes élő közvetítése a szombati eseményekről:

PARTIZÁN – MÉRCE – ÉLŐBEN a rabszolgatörvény elleni tüntetésről!Támogasd a műsort, katt ide: https://www.patreon.com/slejmshowÉlő szöveges közvetítésünk a Mércén: https://merce.hu/2018/12/08/hamarosan-kezdodik-a-rabszolgatorveny-elleni-tuntetes-percrol-percre/

Közzétette: Mérce – 2018. december 8., szombat

Képgalária a tűntetésről: