Tags

Related Posts

Share This

Ivóvíz – „Legyen a víz emberi jog!”

Az Európai Poarlamentben szavaztak a képviselők 2018.október 23-án az ivóvíz irányelvről.

Annak idején a Right to Water kampányban – amit az EPSU főtitkára Jan Willem Goudriaan többed magával kezdeményezett, és amit az EPSU felkarolt  – a magyar szakszrvezetek is, mint például a KKDSZ is, gyűjtöttek aláírásokat azért, hogy alapvető joga legyen minden úniós állampolgárnak megfelelő minőségű ivóvízhez jutni. A kampány szlogenje az, hogy „Legyen a víz emberi jog!”

Ez volt az első sikeres, uniós szintű állampolgári kezdeményezés arra, hogy úniós szintű jogszabály születhessen. És ennek érdekében  1 680 000 aláírás gyűlt össze a különböző tagálamokból.

A tegnapi eurpai parlamenti szavazás nyomán, a ivóvízhez való jog irányelvben (Drinking Water Directive) nem teljesen arról szavaztak a képviselők, ami ennek az aláírásgyűjtésnek az eredeti célja volt. Sajnos nem lett még alanyi jogon mindenkinek járó cikk a megfelelő minőségű ivóvíz, de a kezdeméynezés számos elemét tegnap megszavazta az Európai Unió.

Tény, hogy azt, hogy a víz egyfajta”emberi jog” legyen, a kampány még nem érte el, de korábban példátlan civil megmozdulás eredményeként például az uniós tagállamok középületeiben mindenki számára bizosítani kell az ivóvízhez jutást, és ugyanezt biztosítani kell a közterületeken is. Ugyanakkor a mostani szabályozás célja a palackozott vizek használatának visszaszorítása is, ami környezetvédelmi okokból pozitív.

A KKDSZ nevében a szakszervezet elnöke, Csóti Csaba az Európai Unió környezetvédelmi bizottsága valamennyi tagjának, és ezt követően a mostani plenáris szavazás előtt, a magyarországi úniós képviselőknek eljutatott egy-egy levelet, amelyben kérte a képviselőket, hogy az eredeti állampolgári kezdeményezés értelmében megfogalmalmazott törvényszöveg változatot fogadják el. A zöld frakció – a számukra sem megfelelő szövegmódosítás miatt – tartózkodott a szavazástól.
Az EPSU – bár kiemelkedő teljesítménynek tartja a széleskörű társadalmi összefogást – csalódott, mert a megszavazott törvény végeredményében nem áll összahngban 1 680 000 úniós állampolgár kezdeményezésével.

Az EPSU sajtóközleménye
A Zöld frakció sajtóközleménye

– dobrovits –