Tags

Related Posts

Share This

Államtitkári válaszlevél a bérről

Mint korábban hírt adtunk róla, a KKDSZ 2017. szeptember  8-án tárgyalási javaslattal fordult az EMMI kultúráért felelős államtitkárához, dr. Hoppál Péterhez.

Kezdemenyezes_2018_evi_berpotlek_targyalasra

Tárgyalási kezdeményezésünk elsősorban a minimálbér és a garantált bérminimum 2018. évi emelése miatt az ágazatunkra vonatkozóan következő kérdések tisztázására irányult, egyúttal javaslatot tettünk a 2018. évi kulturális ágazati bérpótlék 50%-os emelésére is.

Kulturalis berpotlek_50_szazalekos_kulcs_emeles

2018. október 4-én államtitkár úr nevében Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár asszony válaszolt.

Helyettes_allamtitkar_valasza_2017_10_04

Válasza a következő megállapításokat tartalmazza:

– a 2018. évi bérpótlék fedezete rendelkezésre áll,

– a bérpótlék-emelés ügyében álláspontja szerint nem az EMMI, hanem az NGM az illetékes.

A fentieken túl a KKDSZ az alábbiakról tájékoztatja a munkavállalókat.

1. A 2017. évi C. törvény Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről 2. sz. mellékletének IV. fejezet 3. pontjában biztosítja az önkormányzati fenntartású közgyűjteményi és közművelődési közalkalmazottak számára a fedezetet a bérpótlékra.

https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1700100.TV&timeshift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT#lbj0iddb31

2. Az 1. ponthoz kapcsolódva államtitkár asszony arra sajnos továbbra sem adott választ, hogy az állami fenntartású közgyűjteményi és közművelődési intézmények közalkalmazottai esetében milyen transzparens módon biztosítja az állam a bérpótlék fedezetét.

3.  Államtitkár asszony azzal, hogy mind a bérhelyzetről történő általános tárgyalási javaslatunkat, mind a bérpótlék-emeléssel kapcsolatos javaslatunkat figyelmen kívül hagyta, visszautasította a bérekről szóló érdemi párbeszédre tett javaslatunkat.

A KKDSZ a továbbiakban is mindent meg tesz azért, hogy a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók bérrendszerének helyreállításáról, a méltó bérszínvonal eléréséről szóló tárgyalásokat kikényszerítse a munkáltatótól, a magyar államot képviselő kulturális államtitkárságtól!

A fentiek alapján felhívunk minden munkavállalót, hogy – államtitkár asszony levelére hivatkozva – forduljon kérdéssel munkáltatójához a 2018. évi bérpótlék kifizetésekkel, közte a 2017. decemberi munkavégzés után járó, 2018. január 1-jével kifizetésre kerülő bérpótlékkal kapcsolatban!

Kérjük, hogy amennyiben valaki a közvetlen munkáltatótól – mint az már többek jelzése alapján előfordult – azt a választ kapja, hogy nem rendelkeznek tényleges információval a 2018. évi bérpótlék fedezetét illetően, arról a kkdsz@kkdsz.hu email címen értesítsék a KKDSZ Irodát!