Tags

Related Posts

Share This

Biciklis tiltakozás

Az alábbi megmozduláson az Akadémia utcai, EMMI épülete előtt elhangzó beszédek (Köves Ferenc SZÁD elnök, Németh Éva AVM aktivista stb.)  zoom.hu videójában nézhető meg , ezen belül, az alábbi linkre kattintva 3 perc 22 mp-nél kezdődik Csóti Csaba beszéde:

Több mint 90 millió forintot vontak ki a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak pótlékára szánt összegből.

Köves Ferenc a SZÁD elnöke átadja a levelét az EMMI képviselőjének

Csóti Csaba KKDSZ elnök a KKDSZ szolidaritását fejezi ki a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) dolgozóival, és a szociális ágazattól most elvett és bicikliversenyre fordított pótlék felháborító esetén túl, kitért arra is, hogy amúgy is az egész közszférában nagyarányú bérelmaradás tapasztalható a versenyszférához képest.

Egyéb összefoglaló:

Az eseményről a  Hír TV is beszámolt

 

ELŐZMÉNYEK

Sok forrásból tudható, hogy a szociális ágazat pénzének egy részét Balog miniszer úr bicikliversenyre költötte.

Ez ellen tiltakozik a szociális ágazat.

2017. október 6-én pénteken a szociális ágazat dolgozói biciklis demonstrációt tartanak. A demonstráción Csóti Csaba a KKDSZ elnöke is beszél az EMMI, Akadémia utca 3. sz. alatti épülete előtt, kb 10:45-kor.
Tovább:>>

SZÁD (Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete) felhívása:

Minisztériumok közti kerékpáros demonstráció, a szociális ágazat bérrendezése érdekében. EMMI 2017 nyarán több mint 90 millió Ft-ot csoportosított át versenysport támogatására, a szociális területen az előző évben fel nem használt költségvetési maradványpénzből (szociális ágazati bérpótlék).
A minisztérium konkrétan közpénzből támogatatott egy szponzorált profi kerékpáros versenyt (Tour de Hongrie), miközben a közszféra, szociális ágazat számos sebből vérzik, és már nemcsak a bérek, munkakörülmények méltatlanok, de az ellátást veszélyezteti a jelentős forrás-és eszközhiány, felújítások, korszerűsítések hiánya, munkaerőhiány stb.
Az október 6-ra meghirdetett biciklis felvonulással szeretnénk felhívni az érintett minisztériumok figyelmét, hogy a Tour de Poor/Tour de Hungry résztvevői ugyancsak támogatást várnak, csak mi bérrendezésre, a szociális ellátások színvonalának legalább szinten tartására
Gyertek felvonulni kerékpárral, vagy ha gyalog jönnél, akkor az EMMI elé október 6-án!! Aki gyalog jönne, 10.45-11.00 EMMI-Akadémia u. 3.
Útvonal: 9.45-10 órakor találkozó a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előtt, (Fő utca 44-50), ahol felkérjük a miniszter urat, hogy az ágazat dolgozóit is támogassa, hiszen egyrészt sokan „sportolunk” kerékpárral, ne adj isten gyalog járunk munkába nap mint nap. Innen áttekerünk a Földművelésügyi Minisztérium elé,(Kossuth Lajos tér 11) ahol az előzőekhez hasonlóan támogatásunkra kérjük a tisztelt Miniszter urat. Innen tovább megyünk az Akadémia u. 3. elé az EMMI-hez, ahol rövid beszédek lesznek, valamint átadjuk Balog miniszter úrnak írott levelünket, melyben javaslatokat terjesztünk be, hogy: egyrészt a versenysportra adott támogatást mi mindenre lehetne fordítani az ágazaton belül, illetve a jelenlegi bérhelyzet megoldását is kérjük tőle. Valamint az érdemi szakmai egyeztetések kiterjesztését.

A demonstrációt közvetlenül kiváltó ok az elektronikus sajtóban a kettosmerce.blog.hu -n:

„Egy szociális munkás ma Magyarországon alig valamivel a létminimum felett tengődik. Az ágazatban elindult némi pozitív változás, legalábbis bérfronton, de például egy 30 év alatti szocmunkás alapbére még így is csak 141 ezer, egy 60 évesnél idősebbé pedig 212 ezer forint volt tavaly, az átlagos bruttó kereset pedig alig volt több 220 ezernél. És akkor itt a területi különbségekről még nem beszéltünk, és arról sem, hogy a bérrendezés már régóta esedékes volt, hiszen az ágazatban hosszú évekig nem emelkedtek a fizetések. Hosszas huzavonát követően 2014-től kezdődött el a szociális ágazatban dolgozók bérrendezése, Czibere Károly államtitkár azt ígérte, 2017 végére 208 ezer forintra, 2018 végére pedig 233 ezer forintra emelkedik az átlagbér…

És akkor egy napsütéses csütörtök délelőtt, nagy hallgatás után az Emmi csak kinyögi végre (a Magyar Nemzet közérdekű adatigénylésére), hogy tényleg a „Tour de Hongrie nemzeti kerékpáros-körverseny évenkénti megrendezése és hosszú távú fejlődése biztosítása érdekében” vontak el több mint 90 millió forintot a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak pótlékára szánt összegből. Hát erre mit lehet mondani?