Tags

Related Posts

Share This

KKDSZ Közlemény

A KKDSZ közleménye a 2017. június 24-ei Múzeumok Éjszakája kapcsán

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete idén is felhívja a figyelmet arra, hogy a múzeumok éjszakáján az e területen dolgozók megalázóan alacsony bérért végzik munkájukat! Az alacsony bérek szégyenét tetézi a munkahelyeken belüli bérfeszültség is.

A Múzeumok Éjszakája minden évben a múzeumi, könyvtári, levéltári és közművelődési területen működő intézmények egyik leglátványosabb és leginkább látogatott eseménye. A közgyűjteményi és közművelődési területen foglalkoztatottak áldozatos munkájukkal valósítják meg azokat a programokat, melyek sok tízezer ember számára biztosítanak felhőtlen szórakozást ezen az éjszakán.

Ebben az évben az egyébként üdvözlendő 2017. évi minimálbér emelés hatását a munkáltató magyar állam semmilyen módon sem kezelte, így az egyes munkahelyeken belül komoly bérfeszültségek keletkeztek, miközben nem valósult meg a korábban beígért átlagosan 15%-os keresetnövekedést eredményező béremelés. A munkáltató magyar állam most, a 2018. évi állami költségvetés elfogadásakor, kísérletet sem tesz a közgyűjteményi és közművelődési területen dolgozók bérhelyzetének rendszerszintű megoldására, az érintettekkel történő érdemi egyeztetésre. A KKDSZ követeli a valódi érdekegyeztetés és munkaügyi alkuk lefolytatását, a közgyűjteményi és közművelődési területen dolgozók bérének méltányos rendezést!