Tags

Related Posts

Share This

Diszkriminatív bér a közszférában – Magyra Nemzet cikke

A múlt héten jelenet meg a Magyar Nemzetben egy „Annyit keres a muzeológus, mint  a karbantartó” című cikk.
R. Kiss Kornélia a cikkében hivatkozik Csóti Csaba elnökre és a KKDSZ felmérésére. Az írás alcíme:  „A szakszervezet felmérése szerint idén a kulturális dolgozók 70, jövőre a 90 százalékának lesz egyforma fizetése”.
Az a bértábla diszkriminál, amely pont arra volt hivatott, hogy honorálja a megszerzett legmagasabb iskolai végzettséget, a további szakmai képesítéseket és a tapasztalatot, melyet csak a kemény munkában eltöltött évtizedek alatt lehet megszerezni.
A KJT bértábla gyakorlatilag 2002 óta nem biztosít anyagi előmenetelt senkinek, hiszen befagyasztásra került. Ennek az lett a következménye, hogy ahol a KJT alacsonyabb bért nyújtana, mint a minimálbér vagy a szakmunkás bérminimum, ott nem a KJT bértábla az irányadó a közalkalmazottra sem, hanem a törvényi előírásoknak megfelelően, a kedvezőbb, azaz a mindenkori minimálbért, vagy ha a végzettsége magasabb, akkor a mindenkori bérminimum összegét kell a számukra kifizetni. Így  –  annak ellenére, hogy a bértábla semmit sem  emelkedett – a bértábla alá tartozók jelentős részének mégis mostanra már több lépcsőben „emelkedett” a bére. Még akkor is formálisan béremelést kaptak, ha adott esetben ezzel elvesztették az un. bérkompenzációt, így a kézhez kapott nettójuk valójában semmivel sem lett több.  Hozzá kell azt is tenni, hogy a „béremeléssel” sem biztosított a megélhetésük, mert a fizetésük az ő számukra is csak arra elegendő – ha egyáltalán elegendő – hogy épphogy a felszínen maradjanak.

Viszont ez azt a helyzetet eredményezte, hogy a közalkalmazottak bérének alakításakor a kormány diszkriminatív módon jár el, hiszen a bértábla másik részén 2002 óta nem történt béremelés.  A gyakorlatban ez a diszkrimináció a magasabb iskolai végzettségűeket, a szakmailag képzettebbeket és nagyobb munkatapasztalattal rendelkezőket érinti.

Ezt a diszkriminatív helyzetet azonnal meg kellene szüntetnie a kormánynak, és a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelkedésének arányában emelni kellene a közalkalmazotti bértáblát.

R. Kiss Kornélia „Annyit keres a muzeológus, mint  a karbantartó” című cikke a nyomtatott Magyar Nemzetben 2017. május 8-án jelent meg. Ebben is olvasható a KKDSZ elnökének állásfoglalása a tarthatatlan bérhelyzetről, melyet az idén januártól bevezetett kulturális bérpótlék sem old meg.
A Magyra Nemzet cikke ezen a linken keresztül érhető el.