Tags

Related Posts

Share This

„Balsors akit régen tép…”

2017. január 21-én, szombaton egy nappal a Magyar Kultúra Napja előtt a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) a társszakszervezetek, valamint civil szervezetek bevonásával demonstrációt szervez a kultúra értékeit, intézményeit és az azokban dolgozó szakembereket sértő, lebecsülő és megalázó körülmények ellen!
Mi, a kultúra tisztelői, követői és közvetítői találkozzunk 2017. január 21-én, szombaton 16 órakor Budapesten, a Batthyány téri Kölcsey szobornál!

Január 22-én – a Himnusz születésének 194. évfordulóján, a Magyar Kultúra Napján – az lenne a természetes, ha ezen a jeles napon emelkedett lélekkel ünnepelhetnénk szellemi és tárgyi örökségünket, a magyar kultúra értékeit.
Nem tehetjük, mert a kulturális szférában kialakult elfogadhatatlan körülmények miatt évről évre több keserűséggel, gyásznapként tekintünk erre az évfordulóra.
Kultúra azóta létezik, mióta ember az ember. Egyes társadalmakban mély tisztelet övezi mind a kultúra értékeit, mind a kultúra széleskörű terjesztését, ápolását, kincseit megőrző, átörökítő, gondozó szakembereket.
A nemzetközi trendekkel ellentétben hazánkban nem ez a helyzet. Sőt, a kulturális területen dolgozó szakemberek megbecsülésének teljes hiányát tükrözi az elkeserítő bérezési rendszer. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül!

Részletes program 2017. január 21-én, szombaton:
15:30-tól gyülekezés Kölcsey Ferenc szobránál
16:00-tól
• Köszöntés – Dobrovits Orsolya KKDSZ irodavezető
• Kölcsey Ferenc: Himnusz „A magyar nép zivataros századaiból – Mach András előadóművész
• A KKDSZ követelései – Papp Katalin a KKDSZ alelnöke
• Beszéd: „Balsors akit régen tép…” – Csóti Csaba a KKDSZ elnöke
• Mécsesek gyújtása a megszüntetett kulturális háttérintézményekért (Nemzeti Művelődési Intézet, Nemzeti Kulturálsi Alap Igazgatósága, Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, MaNDA – Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet)
• Kölcsey Ferenc szobrának megkoszorúzása:
– Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete – Dr. Véber János alelnök és Vitai Bernadett ellnökségi tag, könyvtári tagozatvezető.
– Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – Földiák András, a konföderáció elnöke
– Magyar Szakszervezeti Szövetség – Kordás László, a konföderáció elnöke
– Pedagógusok Szakszervezete
– Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége
– Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete
– Magyar Szolidaritás Mozgalom – Belházy Miklós elnökségi tag és Oláh Katalin budapesti koordinátor
– SZEF Ifjúsági Tagozat (SZEFIT) – Kerék Eszter elnök
További meghívottak:
Tanítanék mozgalom, Humán Platform, Művészeti Szakszervezetek Szövetsége, SZEF Nyugdíjas Választmány, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Továbbá hívjuk és várjuk a Könyvtáros egyesületek, Levéltáros Egyesület, Népművelők Egyesülete, Pulszky Társaság, Oktatói Hálózat képviselőit is.
(A koszorúzó szervezetek végleges listáját 2017. január 20-án tesszük közzé.)
• 17:00 órakor SAJTÓTÁJÉKOZTETÓ, majd a rendezvény zárása

Budapesti rendezvényünkhöz számos vidéki helyszín és esemény is kapcsolódik.