Tags

Related Posts

Share This

Klubrádióban Csóti Csaba

Klubrádióban beszélt a béremelésről Csóti Csaba a KKDSZ elnöke 2016. június 8.

Itt meghallgatható a Klubrádióban elhangzott teljes beszélgetés Csóti Csabával

Két számjegyű béremelést ígér a kulturális államtitkárság azoknak a kulturális dolgozóknak, akiket közalkalmazottként foglalkoztatnak. A tervezett béremelésről Hoppál Péter államtitkár jelentette be a múlt hét végén a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács előtt. Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke ennek kapcsán a Reggeli gyorsban azt mondta, ha a kormány hajlandó lett volna érdemi egyeztetéseket folytatni a szakszervezetekkel, már megoldhatták volna a kulturális dolgozók bérproblémáit, a most bejelentett 10%-os emelés pedig nem biztos, hogy tényleges keretnövekedést nyújt majd.

A szakszervezeti vezető szerint az ágazatban dolgozók bére elszakadt a valóságtól, hiszen alapbérük 2002 óta nem emelkedett, csupán bérkompenzációt kaptak, ezzel viszont meglehetősen bonyolulttá vált a bérezési rendszerük.

Csóti Csaba úgy véli, hogy bár Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az ágazat múlt heti érdekegyeztető fórumán a bérek nettójának érdemi emelésére tett ígéretet, a most bejelentett 10%-os emelés nagy részét felfalja majd a bérkompenzáció, ezért nem várható tényleges keresetnövekedés.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke hozzátette, a jelenlegi jogszabályi környezetben nincs megoldás erre a visszás helyzetre. Pedig ha a kormány nyitott lett volna arra, hogy a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanácsban részletesen tárgyaljon a bérekről, akkor nem csak jövő év elején derülne ki, hogy valójában mennyit keresnek majd 2017-ben a közalkalmazottként foglalkoztatott kulturális dolgozók.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést!