Tags

Related Posts

Share This

Kutatók Éjszakája a KKDSZ-ben

A Kutatók Éjszkáján, szeptember 25-én, pénteken 18:00 és kb. 21:30 között három, egymást követő előadásra kerül sor a KKDSZ Irodán (1054 Budapest, Akadémia utca 11., magasföldszint)

Az egyes előadások után kötetlen beszélgetés az előadókkal. Az előadások közötti szünetben egy csésze teát, frissitőtl és egy kis harapnivalót kínálunk.
Belépés díjtalan, MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK!!!!!

1.
Dr. Apor Éva kandidátus, iranista, az MTA Könyvtár Keleti Gyűjteményének nyugalmazott vezetője

Genizák, tezkirék, müteferrikák, fényképek, térképek 
– Különlegességek a Keleti Gyűjteményben 

Dr. Apor Éva előadásában a Gyűjtemény egyes unikális darabjaira, egységeire fokuszál, de képet kapunk kutatásainak fő irányáról is.

Apor Éva 1961-ben végzett az ELTE magyar-iráni szakán s még ez év júliusában beállt az MTA Könyvtárába. Az Akadémia Könyvtárának Keleti Gyűjteményét 1976-2005 között vezette és az intézményből 2010-ben ment nyugdíjba. Számos nemzetközi konferencián volt előadó, jó néhány tanulmányúton részt vett, 1970-71-ben másfél évet Iránban töltött. Az ELTE Iráni szakán éveken át modern perzsa irodalmat oktatott, Szegeden a JATE-n vendégdocensként oszétot tanított. Kutatásai (és publikációi) a perzsa dialektológiától indultak, s mára a Qádzsár kor kultúrtörténetéig terjednek.
Mindig nagy súlyt fektetett a kulturális kapcsolatok ápolására és a színvonalas ismeretterjesztés minden formájára. 1992-ben létrehozta a Magyar-Iráni Baráti Társaságot, amit 2011-ig elnökként irányított, s melynek mára tiszteletbeli elnöke lett. S ezért is tekinti fontos feladatnak a Dunaszerdahelyen működő Vámbéry Társaság munkájának, kiadványainak támogatását.
2.
Kövesdi Mónika művészettörténész, Kuny Domonkos Múzeum, Tata
Zene és színház a tatai Esterházy-kastélyban
– Siegfried az angolkertben
– Szinán pasa Tatán 

Ebben az előadásában szó lesz nábobokról, bohémekről, az Esterházyak udvari muzsikájáról, kastélyszínházáról, és az ország legelső szabadtéri színházáról.

Kövesdi Mónika a tatai Kuny Domokos Múzeum munkatársa, művészettörténész, muzeológus, főtanácsos. A város és a megye 18-20. századi művészettörténeti hagyományaival és kortárs művészetével foglalkozik. Az utóbbi években jelent meg két szerzőtársával együtt írt „Múltunk kincsei” c. könyve, illetve egy monográfiája Krajcsirovits Henrikről. Jelenleg egy Vaszary-kiállításon dolgozik, amelynek tárgya Vaszary János tatai otthona és az itt festett képek sajátos tematikája.

3.
Csóti Csaba főlevéltáros, MNL Somogy Megyei Levéltár
Az orientalizmus hatásai Fiumèben a 19-20. század fordulóján
– Az „Elefánt kávétól” a fiumei épületek keleti motívumaiig 
– A fiumei tengerész, aki kínai császári postamester lett
– Álmok a kelet világáról, a legendák városában, Fiumében

A 19-20. század fordulóján Fiume, mint a magyar tengeri kikötő az álmok és a legendák megtestesítőjévé is vált, mind az irodalom, mind a politikai gondolkodásban. Az  adott korban a tengeri kikötő léte sokakban megerősítette a „magyar birodalmi” gondolatot. A tengeri kijárat elsősorban persze a mediterráneummal való kapcsolattartásként jelentkezett. Az ekkor Európa szerte népszerű orientalizmus hatására azonban Fiume, mint minden korabeli kikötő a „mesés kelet” kapujaként is feltűnt. Az előadás Ennek a hatásnak az emlékeibe kíván bepillantást nyújtani, az elefánt kávé reklámjától a kínai császári postamesterré lett tengerész személyiségéig.

Csóti Csaba az MNL Somogy Megyei Levéltárának főlevéltárosa, a KKDSZ alelnöke. Kutatási területe elsősorban a két világháború közötti társadalomtörténethez kapcsolódik, PhD dolgozatában a Trianon utáni menekültintegrációs kérdésekkel foglalkozik. Rijekában 2001-2015 között, évi rendszerességgel, a Somogy Megyei Levéltár és a Rijekai Állami Levéltár közötti együttműködés keretében magyar és olasz nyelvű iratanyag rendezésében, feltárásában, hungarika-jegyzékelésében, valamint digitális feldolgozásában vett részt.