Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszternek

Hankó Balázs
Kulturális és Innovációs Minisztérium
miniszternek                                                                                                              ikt.sz: 139/2024

Tisztelt Miniszter Úr!


Eredményes munkát kívánunk Önnek, mint újonnan kinevezet kulturális és innovációs miniszternek!

Kérjük, hogy a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ), mint ágazati reprezentatív szakszervezet számára az érdemi érdekegyeztetést biztosítsa, és ennek szervezett kereteiről tájékoztasson bennünket. Korábban az ágazat problémáit érintően a mindenkori miniszter működtette a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanácsot (KÁÉT), melyet az utóbbi időben rendszeres kérésünk ellenére sem hívtak össze.

Valamint – az általános szakszervezeti jogosultságtól függetlenül is – hivatkozva Závogyán Magdolna kulturális államtitkár asszony ígéretére, mely ígéretet még a tavalyi év során 2023. május 24-én, a KKDSZ országos tanácsának ülésén (melynek meghívott vendége volt) tett államtitkár asszony. A tőle kapott ígéret arra vonatkozott, hogy az ágazati szakszervezetünket, azaz a KKDSZ-t, bevonja az új kulturális törvény előkészítésének megfelelő szakaszába.

Azóta több mint egy év telt el. És a teljes ágazat munkavállalóinak képviseletében kijelenthetem, hogy dolgozóink nagyon várják a törvénytervezet megismerését és az érdemi egyeztetést, mivel valamennyi ágazatban dolgozót érinteni fogja a törvényi változás.

Továbbra is – megismételve, ahogyan eddig is folyamatosan jeleztük – fent kívánjuk tartani a szociális párbeszédet a döntéshozókkal, de abban a félévben, melyben Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét, ezt kiemelten fontosnak tartjuk, főleg, amikor egy ilyen horderejű változás – mint az új kulturális törvény bevezetése – várható.

Budapest, 2024. július 1.            

Várva az érdemi érdekegyeztetést, üdvözlettel és előre is köszönettel:

                                                                                                       Dobrovits Orsolya, KKDSZ elnök——————

Főoldal bélyegkép: a kormany.hu oldalról (A képen Hankó Balázs és Csák János)