Tags

Related Posts

Share This

A KKDSZ a SZEF sátorban a Városligetben – Május 1.

Az előre meghirdetett programnak megfelelően zajlottak az események.

A Városligeti szakszervezeti kőnél két konföderációs elnök, Zlati Róbert (MASZSZ) és Csóti Csaba (SZEF) mondtak beszédet 2024. május 1-én 10 órától.

Zlati Róbert kitért arra, hogy ma őrültségnek tűnhet szakszervezeti tisztségviselőnek lenni, pedig egyáltalán nem az. Büszkének kell erre továbbra is lennie mindenkinek.

Csóti Csaba azokra az elődökre emlékezett, akik kivívták nekünk azokat a munkavállalói jogokat, amiket ma is élvezünk. Az, hogy ma kevesebb a szakszervezeti tagok száma, részben annak is köszönhető, hogy mások eredményesen küzdöttek meg a vívmányokért. Viszont továbbra is veszíthetünk a kivívott jogokból, ha nem vállaljuk fel tudatosan azt a rendkívül nehéz és rögös utat, hogy demokratikus módon, hosszú és kemény viták árán születnek meg az érdekegyeztetések során a munkavégzés feltételei.
Ha nem járjuk végig minden szinten ezt a lassú és nehéz utat, további veszteségek nem csak a szakszervezetet fogják érni, hanem értelemszerűen valamennyi munkavállalót.

A két beszéd után jelen lévő szakszervezetek együtt vonultak át a MASZSZ és a SZEF szomszédos sátraihoz. A két sátorban felváltva voltak a programok, így senki nem maradt le semmiről.
A „kocsma kvízen”, melynek minden kérdése tágabban a szakszervezeti mozgalommal, és közelebbről május 1-gyel volt kapcsolatos, a KKDSZ csapata az előkelő harmadik helyen végzett. A csapat mindössze egyetlen kérdésre nem tudott válaszolni, mégpedig egy film címét kellett volna megfejtésként beírni: Csocsó, avagy éljen május elseje! (a KKDSZ igazán tudhatta volna(!)) de így is értékes nyereményekkel gazdagodtunk. A SZEF program a Varsányi szirének, acapella kórusának műsorával zárult, melynek elmaradhatatlan záró akkordja volt a szakszervezeti tagok bevonása a közös éneklésbe. A virsli-sör és a vidám percek mellett rendkívül komoly és hasznos témája volt valamennyi SZEF kerekasztal beszélgetésnek, a szakszervezeti képzéstől a munkavédelmen keresztül a nemzetközi jelenlétig sok minden szóba került.
Ez utóbbiban a KKDSZ részéről dr. Véber János vett részt aki az ETUC munkaerő-piaci bizottságának a teljes magyar szakszervezeti életet, azaz valamennyi konföderációt, képviselő tagja.

A tagjaink jól érezték magukat az idén is, bár volt, aki a tavalyi „házi” május elsejét hiányolta, amikor is csak a székhelyünkön magunkban ünnepeltünk, így volt módunk és időnk nagyobb lélegzetű beszélgetésre.
A 2024. évi május elsejei rendezvény összességében nagyon jól sikerült, de az a legfontosabb, hogy a szakszervezeti mozgalom a hétköznapokban is tovább erősödjék!