Tags

Related Posts

Share This

Alkotmányjogi panasz

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) tizenegy másik szakszervezettel közösen alkotmányjogi panaszt adott be.

Az ügy előzménye az, hogy a szakszervezetek hiába tiltakoztak, a parlament – minden érdemi, valódi egyeztetés nélkül megszavazta azt a törvényt, mely egyenesen megtiltja a közszféra munkáltatóinak a szakszervezeti tagdíjak levonását. Elsősorban azokat érinti, akiknek speciális jogállásuk van, mint például az egészségügyi jogviszony, vagy a közalkalmazotti státusz.
Akik a Munka törvénykönyve alapján dolgoznak, az intézkedés egyelőre nem érinti, így a KKDSZ dolgozóinak nagyobb részét sem.
De a KKDSZ tiltakozik minden szerzett jog elvétele, és minden diszkriminatív intézkedés ellen, valamint a KKDSZ tagjai között is vannak közvetlenül érintett közalkalmazottak is, akiket már január óta sújt ez a törvény.
A szakszervezetek közötti egyeztetést a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) koordinálta, a benyújtó tizenkét szakszervezet közül kilenc ehhez a konföderációhoz tartozik. Alábbi linkre kattintva olvasható a teljes beadvány.

Az Alkotmánybíróságra benyújtott panasz itt olvasható