Tags

Related Posts

Share This

Megemlékezés Somogyi Béláról

A Politikatudományi Intézet, a SZEF és Erőss Gábor VIII. kerületi alpolgármester – mára már hagyományosan – emléknapot tartott 2024. február 16-án Somogyi Béla és Bacsó Béla tiszteletére.

A KKDSZ a SZEF tagszervezeteként szintén koszorút helyezett el Somogyi Béla sírján a Fiumei úti sírkertben, valamint a Tolnai Lajos utcába (a valamikori Konti utca) Somogyi Béla emléktáblájánál.

A KKDSZ azért is tartja fontosnak a megemlékezést, mert mára kissé elhomályosult a köztudatban, hogy azok a vívmányok, amiket a munkavállalók számára maguk az elszánt dolgozók, a különböző aktivisták, a szakszervezeti tagság és a tisztségviselők harcoltak ki egykor, azokat lehetetlen lett volna elérni önszerveződés, és határozott kiállás nélkül.

A szakszervezeteknek emlékeztetniük kell a mai dolgozókat arra, hogy sokszor az, ami ma természetes, azért a korábbi generációk küzdöttek meg, vagy akár az életükkel is fizettek érte.

Somogyi Béla ugyan nem a szakszervezeti küzdelmeknek, hanem a fehér terrornak lett az áldozata, de mindenképpen szakszervezettörténeti jelentősége van annak, hogy a közszféra első szakszervezetét a – tanítók szakszervezetét – ő szervezte meg.

A KKDSZ elsősorban erről (az első közszférás szakszervezet megalapításáról) emlékezett meg a koszorúzáson, de Somogyi az elhurcolása és a brutális meggyilkolásakor a Népszava című lap szerkesztője is volt, mely a szociáldemokraták lapja, és egyben a szakszervezetek egyetlen országos fóruma volt.

Az emléknap programja:
Somogyi Béla emléknap 2024-ben is • SZEF – Szakszervezetek Együttműködési Fóruma