Tags

Related Posts

Share This

Találkozó nyugdíjas és nyugdíj előtt álló tagjainkkal

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) karácsonyi találkozóra hívta a budapesti nyugdíjas, vagy még csak nyugdíj előtt álló tagjait.
Akik eljöttek, azok Papp Katalinnal a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) elnökével, és a jelenleg konföderációnk, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) Nyugdíjas Választmánya elnökével, tartottak gondolatébresztő beszélgetést. A téma a kulturális terület nyugdíjasainak helyzete és érdekvédelmi lehetősége, valamint a nyugdíjasok országszerte létező érdekvédelmi hálózatainak ismertetése volt.

Dobrovits Orsolya, a KKDSZ elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a KKDSZ számára fontos a nyugdíjas tagokkal való közös munka és kapcsolattartás, hiszen például az egyik legfontosabb kapcsolódási pont, hogy a nyugdíjak összegének alapját a munkabér jelenti. Ha már a munkabér nagyon alacsony, akkor értelemszerűen a nyugdíj is alacsony lesz, ami szakszervezetek számára elfogathatatlan.
Papp Katalin mutatta be a nyugdíjas érdekvédelmi rendszert, és a számtalan különböző nyugdíjas szervezeteket. Európai szinten az ETUC, az  Európai Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozata, a FERPA fogja össze a nyugdíjas szakszervezeti tagokat. Magyarországon a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa a (NYUSZET) koordinálja a nyugdíjas szervezetek munkáját.
Ezt követően dr. Véber János néhány mondatban összefoglalta, hogy ETUC szinten mit tapasztalt a nyugdíjasok képviselete kapcsán.
Bár van jó példa is rá, mint a Fővárosi Idősügyi Tanács, de sajnos azt tapasztaljuk, hogy az idősek esetében sem működik megfelelően a szociális párbeszéd Magyarországon.
A résztvevők több problémát, javaslatot fogalmaztak meg. Az elhangzottak alapján a KKDSZ fel fogja mérni nyugdíjas tagjaink helyzetét és lehetőségeit, valamint a KKDSZ és az Alapítványa konferenciát is tervez a nyugdíj előtt álló, a már nyugdíjas kollégák, és az idősek helyzetével kapcsolatban.