Tags

Related Posts

Share This

Emléktábla avatás – Somogyi Béla és Bacsó Béla

Dr. Erőss Gábor józsefvárosi alpolgármester és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) közösen kezdeményezték a Magyarországi Szociáldemokrata Pártról és a Népszaváról megemlékező korábbi, a rendszerváltás idején eltűnt emléktábla helyreállítását, valamint a Somogyiról és Bacsóról való megemlékezéssel való kiegészítését.

Somogyi Béla a Horthy-rezsimet ostorozó, a fehérterror atrocitásait leleplező Népszava felelős szerkesztője, Bacsó Béla a Népszava újságírója volt, amikor 1920. február 17-én a lap Tolnai Lajos (akkor: Conti) utcai székházából hazaindultak. Az Ostenburg-különítmény tagjai elfogták, elhurcolták és az újpesti Duna-parton brutális kegyetlenséggel meggyilkolták őket.

Somogyi Béla nem csak lapszerkesztő volt, de tanító, tanár, a Károlyi-kormány közoktatásügyi államtitkára is, valamint a Pedagógusok Szakszervezetének jogelődjét, a Magyarországi Tanítók Szabad Egyesületét is ő alapította 1907-ben; eddig nem volt emléktáblája Józsefvárosban.

A Conti utca 4. szám alatt működött 1907-től a Népszava szerkesztősége, és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSzDP, majd SzDP) titkársága. Az MSzDP az 1890 és 1948 közötti magyar történelem meghatározó jelentőségű szereplője, a munkásosztály és az elnyomottak szószólója, csakúgy mint a Népszava, az 1877-ben indult, évtizedekig Józsefvárosban szerkesztett és nyomtatott szociáldemokrata napilap.

A tábla avatásán, 2023. július 4-én, 16 órakor beszédet mond:
– Diószegi-Horváth Nóra, a Mérce volt főszerkesztője
– Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke
– Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója
– Dr. Erőss Gábor, kultúráért felelős alpolgármester

Dr. Erőss Gábor, Józsefváros alpolgármester
A szakszervezetek részéről jelen voltak: Csóti Csaba, Zlati Róbert, Dobrovits Orsolya, Gosztonyi Gábor

Totyik Tamás, a PSZ elnöke