Tags

Related Posts

Share This

Eredményes sztrájk az Arconic-Köfém Kft.-nél

Vége a 9. napja tartó sztrájknak a székesfehérvári Arconic-Köfém Kft.-nél. Sok hazai és nemzetközi szakszervezet támogatta a sztárjkolókat, így a KKDSZ is.

Éjszakába nyúló tárgyalást követően megállapodás született a mintegy 800 főt foglalkoztató Arconic-Köfém Kft.-nél. A 2023. június 4-én kezdődő határozatlan idejű sztrájkot a dolgozók azért kezdeményezték, mert a munkáltató egyoldalú márciusi béremelését nem fogadta el a dolgozók többsége és további 5,5%-os alapbéremelést követeltek. Az egyeztetések több körben zajlottak, majd végül az Arconic amerikai képviselőjének közreműködésével a június 12-én megállapodás született.

A szakszervezettel történt egyezség alapján a termelésben dolgozók 340.000,- Ft egyszeri bérkiegészítésben részesülnek a júliusi bérkifizetéssel. Ezzel a sztrájk lezárult.

Forrás: http://www.vdsz.hu/hirek/6/megszuletett_a_megallapodas__lezarult_a_sztrajk/1477/

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete szolidaritási nyilatkozata az Arconic-Köfém Kft. dolgozóinak sztrájkjával kapcsolatban

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) szolidaritását fejezi ki a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének és az Arconic-Köfém Kft. valamennyi dolgozójának a 2023. június 4-én kezdett sztrájkjukkal kapcsolatban.  A magyar munkavállalók, dolgozzanak akár a verseny, akár a közszférában, elszenvedői a jelenlegi gazdasági helyzetnek és a magas inflációnak, annak ellenére, hogy áldozatos munkát végeznek, a munkaerőhiány miatt sokszor egyidejűleg több ember feladatát ellátva, méltatlan munkakörülmények között. Jogos tehát az a követelés, hogy a munkáltatók – legyenek azok állami intézmények vagy piaci vállalkozások – folytassanak érdemi párbeszédet a szakszervezetekkel a dolgozók bér- és munkakörülményeinek javításáról, a lehetőségekhez mérten ellensúlyozzák az infláció negatív hatását. Éppen ezért követeljük, hogy mind a köz- mind a versenyszférában valódi érdekegyeztetés működjön, ne a munkavállalók fizessék meg a gazdasági válság árát!

A szolidaritási nyilatkozatok itt olvashatóak:

http://vdsz.hu/hirek/6/elkezdodott_a_sztrajk_/1474/