Tags

Related Posts

Share This

Ülésezett a KKDSZ Országos Tanácsa

Szakszervezetünk alapszabályának megfelelően a KKDSZ Országos Tanácsa fogadja el szervezetünk éves beszámolóját és költségvetését. Az OT tagjai alapszervezetei titkáraink, megyei elnökök, országos elnökségi tagok. Az Országos Tanács ülését május 24-én tartottuk a KKDSZ budapesti irodájában. Az elnökség meghívását elfogadva az OT ülésen – napirend előtt – részt vett Závogyán Magdolna kulturáért felelős államtitkár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára. Államtitkár asszony prezentációjában ismertette a Minisztérium ágazatunkkal kapcsolatos terveit. Hangsúlyozta a kulturális projektek, pályázati támogatások, ugyanakkor elsősorban az alapfinanszírozás (kulturális alapellátás, normatíva) biztosításának fontosságát. Az ágazat béreivel kapcsolatban a fenntartók (így az önkormányzatok) felelősségét hangsúlyozta. Ígéretet tett arra, hogy a KKDSZ felvetéseit megvizsgálják, emellett arra is, hogy a most bevezetendő változtatással kapcsolatban, az módosított kulturális jogszabályok előkészítésébe szakszervezetünket is be fogják vonni. Elmondta továbbá, hogy költségvetési szempontból még a 2024-es évet is nagyon nehéznek látja, de 2025-re javulhat a helyzet. Ezt követően tisztségviselőink kérdezhettek tőle.

Az Országos Tanács megvitatta és elfogadta a KKDSZ 2022. évi szakmai és pénzügyi beszámolóját, és kisebb módosítással az előterjesztett 2023. évi pénzügyi és szakmai tervet. (A KKDSZ iskolás korú gyermeket nevelő tagjainak nyújtandó beiskolázási segély alapösszege az OT javaslatára 5 ezerről 7 ezer forintra emelkedik.) A KKDSZ Felügyelőbizottsága a beszámolót és a tervet elfogadásra javasolta.

Az OT elfogadta az alapszervezetek gazdasági beszámolását érintő új szabályozást és ennek megfelelően azok az alapszervezetek, akik saját maguk kezelik a tagdíjak 25%-át, azok háromhavonta küldik el számláikat a központba és azok az alapszervezetek, akiknek a teljes tagdíja a KKDSZ központi bankszámláire érkezik, azok pedig negyedévente jelentik, hogy az adott munkahely pontosan mekkora összeget és hány fő után utalt tagdíjat a KKDSZ-nek.

Az OT az áprilisi tisztújító kongresszus döntése alapján megfogalmazta központi költségvetéssel szembeni bérigényét.
A KKDSZ a teljes ágazat valamennyi dolgozója számára 36 %-os (az élelmiszer inflációval megegyező) központi kormányzati béremelést követel, úgy hogy ez nem járhat létszámcsökkentéssel és a munkateher növelésével sem 2023. január elsejei, visszamenőleges hatállyal. Valamint ennek a központi bérintézkedésnek függetlennek kell lennie az egyéb fenntartói bérintézkedésektől.

Az OT tagjai tájékoztatást kaptak továbbá a KKDSZ képzéseiről, az őszi OT ülés tervezéséről, konföderációnk a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közelgő tisztújító kongresszusáról, az országos közszolgálati érdekegyeztetésről és a KKDSZ nemzetközi kapcsolatairól: az Európai Szakszervezeti Szövetség, az ETUC jelenleg is zajló kongresszusáról, munkája prioritásairól.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzavogyanmagdolna%2Fposts%2Fpfbid0AUpB52Qf1o8xVdhtbhESarqX441r1QrQ1abJdJEzymT9konTHqScbUjjZHJeLzZnl&show_text=true&width=500