Tags

Related Posts

Share This

Ülésezett a KKDSZ Országos Tanácsa

Szakszervezetünk alapszabályának megfelelően a KKDSZ Országos Tanácsa fogadja el szervezetünk éves beszámolóját és költségvetését. Az OT tagjai alapszervezetei titkáraink, elnökségi és felügyelőbizottsági tagjaink. Az Országos Tanács ülését május 24-én tartottuk a KKDSZ budapesti irodájában. Az elnökség meghívását elfogadva az OT ülésen – napirend előtt – részt vett Závogyán Magdolna kulturáért felelős államtitkár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára. Államtitkár asszony prezentációjában ismeretette a Minisztérium ágazatunkkal kapcsolatos terveit. Hangsúlyozta a kulturális projektek, pályázati támogatások, ugyanakkor az alapfinanszírozás (kulturális alapellátás, normatíva) biztosításának fontosságát. Az ágazat béreivel kapcsolatban elsősorban a fenntartók (így az önkormányzatok) felelősségét hangsúlyozta. Ígéretet tett arra, hogy a KKDSZ felvetéseit megvizsgálják, emellett arra, hogy a kulturális jogszabályok előkészítésébe szakszervezetünket is be fogják vonni a társadalmi egyeztetés keretében. Költségvetési szempontból még a 2024-es évet is nagyon nehéznek látja, de 2025-re javulhat a helyzet. Ezt követően tagjaink kérdéseire válaszolt.

Az Országos Tanács megvitatta és elfogadta a KKDSZ 2022. évi szakmai és pénzügyi beszámolóját, továbbá kisebb módosítással a 2023. évi pénzügyi és szakmai tervet. (A KKDSZ iskolás korú gyermeket nevelő tagjainak nyújtandó beiskolázási segély alapösszege az OT javaslatára 5 ezerről 7 ezer forintra emelkedik.)

Az OT elfogadta az alapszervezetek gazdasági beszámolását érintő új szabályozást ennek megfelelően azok az alapszervezetek, amelynek tagdíját 100 %-ban a KKDSZ Iroda kezeli, ezentúl háromhavonta küldik el számláikat a központba és negyedévente jelentik taglétszámukat.

Az OT az áprilisi tisztújító kongresszus döntése alapján megfogalmazta központi költségvetéssel szembeni bérigényét. A KKDSZ a teljes ágazat valamennyi dolgozója számára 36 %-os (az élelmiszer inflációval megegyező) központi kormányzati béremelést követel, úgy hogy ez nem járhat létszámcsökkentéssel és/vagy a munkateher növelésével, és úgy hogy ennek a központi bérintézkedésnek függetlennek kell lennie az egyéb fenntartói bérintézkedésektől.

Az OT tagjai tájékoztatást kaptak továbbá a KKDSZ képzéseiről, az őszi OT ülés tervezéséről, konföderációnk a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közelgő tisztújító kongresszusáról, az országos közszolgálati érdekegyeztetésről és a KKDSZ nemzetközi kapcsolatairól: az Európai Szakszervezeti Szövetség, az ETUC jelenleg is zajló kongresszusáról, munkája prioritásairól.