Tags

Related Posts

Share This

KKDSZ közleménye a magyar kultúra napjára

Magyar kultúra napja: kongatják a vészharangot

Nem valósult meg az elmúlt években az érdemi béremelés a kulturális ágazatban, a dolgozók nagy részét legfeljebb garantált bérminimumért foglalkoztatják.

A kormány 2020. tavaszán elvette a közalkalmazotti jogviszonyt a kulturális dolgozóktól, s azzal kecsegtette őket, hogy így majd lesz mód a megalázóan alacsony bérek felzárkóztatására. Ez a mai napig csak részben történt meg – közölte a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete a magyar kultúra napjára időzítve. A KKDSZ elnöke, Dobrovits Orsolya emlékeztet: a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát. Ezt követően, 34 évvel ezelőtt alakult meg az ágazatban országosan egyedüliként működő érdekvédelmi szervezet is. Vagyis, a KKDSZ egyidős a kultúra napja ünnepével.

Az ünnepi hangulatban végképp nem lehet megfeledkezni az ágazatban dolgozók egyre nehezebb helyzetéről. Sokan még tudományos fokozattal, több diplomával is garantált bérminimumot kapnak elhivatott munkájukért. A munkatársak nemcsak az egyre romló életkörülmények, hanem az intézményi bezárások és a közgyűjtemények állományvédelme, valamint sokszor a szakmaiság hiánya miatt is szoronganak. Vészesen fogy a magyar társadalom széles rétegei számára elérhető kulturális intézményrendszer.

A KKDSZ nagyobb figyelmet kér az ágazatban dolgozók számára, s a bérek mielőbbi rendezését sürgeti.