Tags

Related Posts

Share This

Idén a Főváros tartja magát a bérmegállapodáshoz

A tavalyi évben a fővárosi fenntartású intézmények kulturális dolgozói sajnos semmit sem kaptak abból az ígért béremelésből, amit a Főváros és a szakszervezetek között kötött középtávú bérmegállapodás szövege tartalmazott. Idén viszont, 2023-ban megkapják a kulturális dolgozók is a 16 + 1 %-os béremelést a Fővárostól. A KKDSZ és a Főváros között a tavalyi  nézeteltérést az okozta, hogy a KKDSZ álláspontja az, hogy a megállapodás szövege szerint attól függetlenül is járt volna a 2022. évben béremelés a Főváros finanszírozásában, hogy a 2022. évre központi forrásból megvalósult egy ágazatai 20%-os béremelés. 
A KKDSZ álláspontja az, hogy amennyiben nem lett volna központi béremelés, akkor is a Fővárosnak ki kellett volna gazdálkodnia ugyanazt a 15 %-ot, amit a többi intézményénél biztosított béremelésre. Így az a helyzet állt elő, hogy a 2022. évben nem a Főváros, hanem a kormányzat állta a főváros által garantált béremelést is.
A fővárosi 2022. évi béremelés elmaradását azért is nehezményezi a KKDSZ mert az esetleges kettős forrású  finanszírozásra is kitért a bérmegállapodás szövege. 

A KKDSZ nyitott volt arra, hogy egyeztessen a 2022. évi béremelés mértékéről, de ígérgetésen kívül mást nem kapott.

Az idei egyeztetéseken viszon írásbeli ígéretet kapott a  KKDSZ arra, hogy a tavalyi bértömeghez képest az egyfőre jutó bértömeg 16 + 1%-kal fog emelkedni intézményenként. Ez teljesen megfelel a megállapodásban lefektetetteknek.