Tags

Related Posts

Share This

Tüntetés a cafetéria elemek megadóztatása ellen

A mai napon, 2018. szeptember 20-án, az ágazati szakszervezetek kezdeményezésére, és hat konföderáció egyöntetű támogatásával demonstrációra került sor a Városligeti fasor és a Bajza utca sarkán, a Lengyel Nagykövetség épülete előtt, annak érdekében, hogy a magyar kormány gondolja újra a béren kívüli juttatások tervezett megadóztatását.

A szakszervezetek attól félnek, hogy a többletadó leginkább a munkavállalókat fogja terhelni.

A rendezvény felszólalói hangsúlyozták, hogy megint elmarad a munkavállalói érdekegyeztetés ebben a rendkívül nagy horderejű kérdésben is.
Leginkább az háborítja fel az érdekképviseletet, hogy még 2015-ben is azt nyilatkozta Varga Mihály pmzügyminiszter, hogy ezekhez a munkaadók által biztosítható juttatásokhoz nem kíván a kormány hozzányúlni. A kiszámíthatatlan, váratlan intézkedések ellehetetlenítik mind a munakavállalókat, mind a munkaadókat.

Jelképesen azért választották a lengyel követség épülete előtti útszakaszt helyszínül, mert Lengyelországban pont fordított intézkedést vezettek be, amit egy széleskörű társadalmi egyeztetés előzött meg. Ott az állami költségvetésből az önkéntes nyugdíjprogram keretén belül minden dolgozó után egyszeri nagyjából 18 000 forintnyi összeget, és évente folymatosan, mintegy 15 000 forintnyit fizet az állam valamennyi munkavállaló után az önkéntes nyugdíjbefizetések kiegészítéséhez.
A demonstráció résztvevői aláírásukkal ellátták, és át is adták a követségen azt a levelet, melyben  a mostani lengyelországi intézkedést a magyar szakszervezetek üdvözlik.

Nálunk viszont – ha nem változtat a kormány – 2019 januárjától, adó alá fog esni még az is, amit eddig egyes munkáltatók fizettek juttatásként a dolgozóik után, akár pont éppen az önkéntes nyugdíj-megtakarításhoz.

A szakszervezeti szolidaritás kifejezésére, valamint a követelések érvényre juttatásáért a KKDSZ is részt vett a demonstráción.

Az MVMTSZSZ felhívása:

Ezúton is köszönjük és támogatjuk azon Nyilatkozatot, melyet 2018. szeptember 17-én tett az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Hetedik Szövetség, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

Fent említett Nyilatkozattal összhangban 2018. szeptember 20-án 14:00 órakor a Lengyel Nagykövetség előtti szervizúton  egy performansz jellegű demonstrációt tartunk.

Ennek célja, hogy felhívjuk a közvélemény, de mindenekelőtt a munkavállalók, illetve a döntéshozók figyelmét a problémára.

A demonstrációhoz kapcsolódó további részletek ezen a linken olvashatók: http://www.mvmtszsz.hu/mvmtszsz-lap/interju-gal-rezsovel-a-szimpatiatuntetes-szovivojevel/cgUlin0HxMw%253D/

Javaslatunk továbbá,  egy aláírásgyűjtő kampány, elsősorban az érintett gazdasági társaságoknál.

Ennek célja egyfelől, hogy a munkavállalókat tájékoztassuk a részükre kedvezőtlen adómódosításról, másfelől pedig nyomást gyakoroljunk a döntéshozókra.

Ezen túlmenően –  ha a VKF tárgyalások nem vezetnek eredményre – javasolnánk egy további demonstrációt, alapvetően a konföderációk szervezésében, melyhez a 2018. szeptember 20-i demonstráció résztvevői szívesen csatlakoznának, abban segítő módon tevékenyen közreműködnének.

Gál Rezső
a 2018. szeptember 20-i demonstráció szóvivője

A hat konföderáció ebben a témában írt közös nyilatkozata itt olvasható

 

 

– dobrovits –