Tags

Related Posts

Share This

Cenzúra

2018. szeptember 18-án a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában a KKDSZ elnökét kérdezték az EMMI intézményeinek szóló, nyilaztkozati korlátozást tartalmazó utasítással kapcsolatban.

Csóti Csabával készített interjú 16:51 – 24:14 között hallgatható meg az alábbi linken:

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20180918-072900.mp3

Háttérinformáció a hvg.hu oldalról:

Mostantól a kulturális intézmények felszólalói is csak engedéllyel beszélhetnek

Az összes állami fenntartású kulturális intézmény mától csak akkor tarthat bármilyen sajtónyilvános eseményt, akkor nyilatkozhatnak munkatársai, ha azt 48 órával előtte engedélyeztetik az Emberi Erőforrások Minisztériumával.

Sem sajtótájékoztatót, sem interjút, de még egy közleményt sem adhat ki például az Operaház, a Nemzeti Múzeum, a Müpa, illetve bármely, az Emmi alá tartozó intézmény addig, amíg azt  jóvá nem hagyta a minisztérium. Erről tájékoztatja a tárca egy lapunk birtokába jutott levélben az érintett intézményeket. Nemcsak a nyilatkozó személyét, beosztást és a médium nevét kell beírni egy előregyártott táblázatba intézménynek, hanem az interjú témáját, és a nyilatkozat „fő üzenetét is”. Méghozzá nem csak egy-egy odavetett szóval. A minisztérium, akár egy általános iskolás tanító, azt is megmondja a magyar kultúra csúcsintézményeinek, hogy szép, „egész mondatban” írják le nekik, miről fogják tájékoztatni a közvéleményt.
Az állami intézmények eddig is rövid pórázon voltak, de a színházak, múzeumok legalább szakmai kérdésekben, egy kiállításról vagy bemutatóról, viszonylag szabadon nyilatkozhattak. Most, az éleződő kultúrharc jegyében ennek is vége. A nyilatkozatokra nem is az Emmi, hanem a Rogán-féle propagandaminisztérium adja meg a végső jóváhagyást. Így van ez a közterületi és egy egyéb reklámfelület vásárlása kapcsán is. Számos forrásunk számolt be arról, hogy ellenzéki lapokat – korábban különösen a Simicska Lajos tulajdonában lévőket – rendre lehúzzák a listáról.

http://hvg.hu/itthon/20180917_Szigorubban_ellenorzott_kultura