Tags

Related Posts

Share This

Tényleg nem tudjuk, hogy mennyi az annyi

Kedves Kollégák!

2016. június 13-án Balog Zoltán az EMMI minisztere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár bejelentették, hogy a kulturális területen dolgozó, közalkalmazotti jogállású munkavállalók 2017. január 1-jétől 15%-os béremelésben részesülnek.
http://www.kormany.hu/…/huszezer-kulturalis-kozalkalmazott-…
Miközben a KKDSZ a bérfejlesztést természetesen szükségesnek tartja, a most bejelentett béremelés mértékét elégtelennek ítéli.
Elsősorban azonban aggályosnak tartjuk, hogy jelenleg senki sem tudja, valójában milyen mértékű nettó összegű béremelésre kerül sor.
Vagyis azt, hogy mennyit is ér forintosítva ez a béremelés.
Az alapbér 15%-nak megemelése ugyanis a jelenleg hatályos jogszabályok szerint nem hoz mindenki számára automatikusan nettó keresetnövekedést.
Nézzük egy példával!
Ha valakinek 96.000 Ft az alapbére és jelenleg a garantált bérminimumra jogosult, akkor ez azt jelenti, hogy a jelenlegi bére így épül fel:
96.000 Ft alapbér + 23.000 Ft bérkompenzáció=129.000 Ft.
A 96.000 Ft 15%-a 14.400 Ft. A jelenleg hatályos szabályozás értelmében tehát az emelés után a bruttó bére így „képződik”: 96.000 Ft alapbér + 14.400 Ft emelés + 8600 Ft bérkompenzáció = 129.000 Ft bruttó bér. A nettó jövedelem ekkor értelemszerűen nem változik.
Az államtitkárság korábbi tájékoztatása szerint – mint azt megírtuk – a munkáltató arra törekszik, hogy valós keresetnövekedést biztosítson.
Ez azonban – jelenlegi ismereteink szerint – nem oldható meg a fenti példában bemutatott esetben.
Vagyis azok a kollégáink, akiknek a bruttó bére 112.175 Ft alatt van, e szerint nem részesülnek nettó keresetnövekedésben a 15%-os emelés esetén!
Márpedig sok kollégánk bére nem éri el ezt az összeget!
Természetesen lehetséges, hogy munkáltatónk, a magyar kormány és az azt képviselő államtitkárság 2017 januárjáig átalakítja a bérkompenzáció rendszerét.
Jelenleg azonban erről sincsen információnk. A mostani hírek, mint az olvasható, kizárólag arról szólnak, hogy az alapbért 15%-al megemelik.
Ez pedig a ma, 2016. június 14-én érvényes szabályok szerint a könyvtárosok, muzeológusok, levéltárosok, közművelődési dolgozók jelentős részének semmiféle keresetnövekedést sem eredményez.
Mindez jól mutatja, hogy hová vezet, ha érdemi tárgyalások, az ágazati szakszervezettel történő folyamatos, előkészített megbeszélések nélkül kerül egy béremelés bejelentésre.
Bizonytalansághoz és megalapozatlan várakozásokhoz.
A KKDSZ ezért ismét kezdeményezi azt, amit az elmúlt év áprilisa óta folyamatosan.
Érdemi, valódi tárgyalásokat a bérkérdésről az EMMI képviselői , mint a munkáltató képviselője és a KKDSZ között.
Ennek érdekében e tárgyalásokat kezdeményező levelet küldünk Hoppál Péter államtitkár úrnak, utalva arra, hogy Balog miniszter úr a tegnapi bejelentés során további egyeztetéseket helyezett kilátásba.
E kérdésről és a Nemzeti Levéltár költöztetésének kérdéséről ma reggel (2016. június 14-én, kedden) adott interjút az alábbi linken a 08:00 perctől a 08:30 percig terjedő idősávban hallgatható meg. Ezen belül 8 óra 20 perc, 35 mp-nél kezdődik, és a következő félórás idősávban folytatódik.
http://www.civilradio.hu/archivum.php
Kérek mindenkit, különösen azon kollégáinkat, akiknek alapbére meghaladja a „bűvös” 112.175 Ft-os határt, hogy szolidaritásunkról kollégáink többsége, az alacsony keresetűek iránt adjunk tanúbizonyságot a Múzeumok Éjszakájával párhuzamosan megrendezendő „flash mob” rendezvényeken történő részvételekkel, melyekkel kapcsolatban e hét folyamán minden információt eljuttatunk a KKDSZ tagoknak.
Üdvözlettel,

Csóti Csaba
elnök
KKDSZ