Tags

Related Posts

Share This

SZEF XII. és a CKP

A SZEF XII. Kongresszusa

Tovább romlott az érdekegyeztetés eddig sem hatékony lehetősége. A szétszabdalt érdekképviseleti helyzetben a SZEF helyt áll. Számot vet a helyzetével, az eredményeivel és a lehetőségeivel a XII. kongresszusán.

A kongresszus küldöttei az alábbi nyilatkozatot fogadták el:

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma XII. kongresszusa támogatja a Pedagógusok Szakszervezete Sztrájkbizottságának 25 pontos követelését. Szolidaritását nyilvánítja ki a Civil Közoktatási Platform Akciócsoportjának a közszféra, a közigazgatás, a köznevelés, az egészségügy a szociális ágazat és a kultúra munkavállalóit támogató 2016. március 15-i demonstrációjával.

 

I. NAPIRENDEN

 

A SZEF elnöke, Földiák András az Ügyvivő Testület 49./2015 (XII.15.) számú határozata alapján az Alapszabály 37. pontjában megállapított jogkörében eljárva 2016. február 27-re összehívta a SZEF XII. kongresszusát.  A kongresszus összehívására azért is került sor, mert a Civil törvény és az új Polgári Törvénykönyv szerint testületi tagok 2016. március 15-től csak személyükben megválasztott tagok lehetnek – vagyis a jogszabályi rendelkezések nem teszik lehetővé az eddig működő „delegálti rendszer” további működését.

A kongresszus helyszíne a Hotel Benczúr Budapest terme volt. Ennek napirendjén szerepelt természetesen a kongresszus ügyrendjére, tisztségviselőire, bizottságaira és azok személyi összetételére vonatkozó javaslat, ennek előadója Galló Istvánné alelnök volt. Az Ügyvivő Testület beszámolóját a 2015. évi XI. Kongresszus óta végzett munkáról Földiák András elnök tartotta meg.  A SZEF Munkaterv végrehajtásának alakulását Boros Péterné alelnök ismertette. A SZEF vezető tisztségviselőinek és a megyei koordinátorok díjazásának elveire vonatkozó bizottsági javaslatot, a 2015. szeptember 15-i SZEF Szövetségi Tanács határozat szerint Földiák András elnök javaslata alapján hallgatták meg a résztvevők. Majd a 2015. június 13-án elfogadott Alapszabály szerinti testületi tagok és tisztségviselők jelölése és választása történt meg.

 

                   II. A MEGVÁLASZTOTT ÜGYVIVŐ TESTÜLET

 

A SZEF XII. kongresszusa 2016. február 27-én az alábbi Ügyvivő Testületet választotta.

  1. Dr. Bárdos Judit – Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete
  2. Szűcs Viktória – Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete
  3. Vízl Péterné – Egészségügyben Dolgozók Független Szakszervezete
  4. Lázár András – Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség
  5. Papp Katalin – Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete
  6. Dr. Agg Géza – Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége
  7. Dr. Herczeg György – Külügyminisztériumi Dolgozók Önálló Szakszervezete
  8. Árva János – Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók

Szakszervezete

  1. Toma Lajos – Mentődolgozók Önálló Szakszervezete
  2. Dr. Dúló Károly – Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
  3. Szabó Éva Zsuzsanna – Pedagógusok Szakszervezete
  4. Nagy Viktória – SZEF Ifjúsági Tagozata
  5. Dr. Mayer Lajos – SZEF Nyugdíjas Választmány

Az ÜT személyi összetétele ezzel lényegében nem változott.

Valamint sor került a Felügyelő Bizottság megválasztására, elnöke: Fehér József, tagjai:Kissné Kovács Nóra (BDDSZ), Borhi Károlyné (MSZSZ), Szatmári Zoltánné (PSZ).

A kongresszus nem érintette a 2015.június 13-án megválasztott vezetőséget, így a SZEF elnöke változatlanul Földiák András, alelnökök: Boros Péterné (MKKSZ), Galló Istvánné (PSZ), Dr. Gyimesi László (MSZSZ).

 

III. AZ ELNÖKI BESZÁMOLÓBÓL

 

Az alábbiakban [jelentős kihagyásokkal] néhány részletet közlünk a SZEF elnökének, Földiák Andrásnak a beszámolójából.

A MASZSZ munkájában való részvétel […] élesen megvilágította, hogy a közszolgálati érdekek milyen sok esetben eltérnek a versenyszféra érdekvédelmi törekvéseitől, mennyire más szempontok alapján folyik a kétféle. Ez volt a fő oka annak, hogy a 2015. februári 21-i kongresszus másodjára és véglegesen a SZEF önállóságának a megtartása mellett döntött

Önállóság, érdekképviselet

A változás során a SZEF a jó kapcsolatok megőrzésére, az együttműködés szorosabbá tételére törekedett. Az esetlegesen formálissá váló, de a gyakorlatban lényeges változásokat nem eredményező fúzió helyett az önállóság megtartása mellett az érdemi együttműködés megvalósítását igyekszünk elősegíteni mind a négy másik konföderációval.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésének összegében a tárgyalások alatt sikerült azonos álláspontra jutni, és ezt […] az öt konföderáció közös sajtótájékoztatóján ismertetni.

Tárgyalások kezdődtek a SZEF – ÉSZT Unió felújítására, a közös cselekvési lehetőségek kidolgozására és új megállapodás megkötésére.

A közszféra helyzete

Nem javultak az érdekképviseleti munka feltételei az egymást követően másodszor többséget szerzett FIDESZ-KDNP vezette kormány idején.

Az érvényben lévő, illetve az elmúlt időszakban életbe lépő életpályamodellek jelentős munkateher növekedéssel és egyéb hátrányokkal jártak. A KLIK nem vált be, a közoktatás működésének megfelelő szintű fenntartása is veszélybe került. Kedvezőtlen változások történtek a köztisztviselői szférában is, […] semmiféle érdemi rendezésre nem került sor a súlyos helyzetben lévő egészségügyben, a kulturális és szociális területen.

Emelkedik a közszféra területén elfogadhatatlan közmunka, illetve az érdemi feladatellátás közmunkásokkal való kiváltása.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az Európai Unió által is követelményként megfogalmazott teljes körű háromoldalú (tripartit) érdekegyeztetés hiánya továbbra is kedvezőtlenül befolyásolja az érdekegyeztetés helyzetét.

Az eddigi kormányzati nyilatkozatokban a számok nem pontosak, az arányok nem helyesek, a használt fogalmak tisztázatlanok.

[…] a közszféra munkavállalóinak jelentős hányada továbbra is elfogadhatatlanul rossz bérezésben részesül. […] több százezres az a […] kör, amely 2008 óta elveszítette keresete reálértékének egynegyedét. A közalkalmazottak […] bértáblájának fele ma már a minimálbér és a szakmunkás bérminimum értékei alatt van

 

Eredményeink

Eredménynek tekinthető, hogy az OKÉT 2015. december 08.-i ülésén történt megállapodásának megfelelően […] a közalkalmazotti illetménytábla valamennyi fizetési osztályában a korábbi 14-ről 17-re növelte a fizetési fokozatok számát.

[…] sikeres rendezvénye volt az Ifjúsági tagozatnak a III. SZEFIT Országos Találkozó Mátrafüreden 2015 szeptember 25-27-én.

A SZEF Nyugdíjas tagozatának legjelentősebb eseménye a szeptember 9-11 között Budapesten megrendezett 7. FERPA kongresszus volt.

[…] elindult a SZEF Akadémia jelentős rendezvénysorozata, elkészült az akadémia saját honlapja

Megtisztelő módon Koller Erikát, a SZEF nemzetközi titkárát az ECOSOC, az Európai Társadalmi és Gazdasági Tanács tagjává választotta a magyar kormány jelölése alapján.

Tiltakozunk

A SZEF […] levelekben, nyilatkozatokban, sajtótájékoztató tiltakozott az ellen, hogy a különböző át- és kiszervezések következményeként a munkavállalók elveszítik a […] jogi garanciáikat, létező kedvezményeiket, […] munkahelyeiket is […] változatlanul általánosan tapasztalható napi gyakorlat a törvényes munkaidő rendszeres megsértése, az ellentételezés nélküli túlmunka.

A SZEF-nek és tagszervezeteinek minden eddiginél határozottabban kell a lakosságot hátrányosan érintő szakmai szolgáltatási rendszerek színvonalának megtartásáért és a munkahelyek megőrzéséért fellépnie.

Követeljük az OKÉT és az NGTT azonnali összehívását! S ezek üléseinek, tanácskozásainak teljes sajtónyilvánosságát. Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsnak és a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak tárgyalnia kell azokat a kérdéseket, amelyek ügyében hiába kértünk, kérünk egyeztetést hónapok óta.

 

Legközelebb

A 2015. évi pénzügyi beszámoló és a 2016. évi költségvetés a soron következő, 2016. évi második Kongresszusra készül el, és a gazdasági mutatókat részletesen tartalmazza.

 

IV. NYILATKOZAT

 

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma XII. kongresszusa támogatja a Pedagógusok Szakszervezete Sztrájkbizottságának 25 pontos követelését. Szolidaritását nyilvánítja ki a Civil Közoktatási Platform Akciócsoportjának a közszféra, a közigazgatás, a köznevelés, az egészségügy a szociális ágazat és a kultúra munkavállalóit támogató 2016. március 15-i demonstrációjával. 

 

[A SZEF XIII. kongresszusára várhatón 2016. május végén kerül majd sor.]

 

A HírTv, ATV, a Népszabadság Online tudósított a rendezvényről.

 

SZEF Sajtóosztály