Tags

Related Posts

Share This

A KKDSZ tiltakozik a „VERITAS” ellen

A KKDSZ tiltakozik a levéltári törvény szakmailag indokolatlan módosítása ellen!

Az ágazati reprezentativitással bíró Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete tiltakozik a T/6129. számú törvényjavaslat beterjesztése ellen, melynek értelmében a Magyar Nemzeti Levéltár jelenlegi illetékességébe tartozó kárpótlási iratanyag őrzésére külön szaklevéltárat alapítanának! Az új szaklevéltárat egy kutatóintézet, a VERITAS INTÉZET szervezetén belül hoznák létre! Ez a törvényjavaslat előzetes egyeztetés nélkül, az általa képviselt ágazatok költségvetési érdekeit figyelmen kívül hagyva készült el!

 

Az előterjesztés indoklásában szereplő, az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárárával történő analógia felvetése szakmailag hibás, hamis. Álláspontunk szerint az említett iratanyagnak a meglévő levéltári illetékesség alatt tartásához mód lenne a Magyar Nemzeti Levéltár részére többletforrást biztosítani.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy amikor ágazatunkban, így a levéltári alágazatban dolgozók bére is változatlan 2002-2008 óta, akkor új szaklevéltár alapítására van forrás, míg a tisztességgel dolgozó levéltáros kollégák megfelelő bérezésére nincs! Tekintettel a fentiekre, a KKDSZ követeli az egyeztetés nélkül benyújtott törvénymódosítás visszavonását!

A részletes szakmai indoklás egy példányát a KKDSZ elküldte Balog Zoltán miniszter úrnak is.

A KKDSZ levéltári tagozata

Részletes szakmai indoklás alább és a kifogásolt
törvényjavaslat az alábbi linken elérhető:

http://www.parlament.hu/irom40/06129/06129.pdf

Tiltakozás a T/6129. számú törvényjavaslat beterjesztése ellen, melyet a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény módosításához nyújt be Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere (KDSZ ikt.sz.:715/2015)

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

Az ágazati reprezentativitással bíró Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete nevében sérelmezem, hogy egy, a levéltári alágazatot érintő és a 2016. évi költségvetésre is hatással levő törvénymódosítást a KKDSZ-el történt előzetes egyeztetés nélkül nyújt be a parlament elé!

A KKDSZ álláspontja szerint a törvénymódosítás 1. és 2. §-ban foglaltak, valamint azok indoklása szakmai szempontból elfogadhatatlan. A felsorolt kárpótlási és kárrendezési iratanyagok, melyeket a VERITAS INTÉZET kezelésébe kíván adni a törvény, jelenleg a Magyar Nemzeti Levéltár illetékességi körébe tartoznak. Semmilyen szakmai vagy politikai döntés igénylő morális indokot nem látunk arra, hogy egy kutatóintézet keretében újabb szaklevéltár felállítására kerüljön sor.

Az előterjesztés indoklásában szereplő, az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárárával történő analógia felvetése szakmailag hibás, hamis. Az ÁBTL, illetve jogelődje, a Történeti Hivatal felállításakor a kommunista állambiztonság áldozatainak információs kárpótlása, illetve az ezzel összefüggő kommunista állambiztonsági múlt feltárásának erkölcsi kötelezettsége kellő okot adott ahhoz a politikai döntéshez, hogy az ott jelenleg is őrzött iratokat kivonják az általános és sokrétű állami levéltári fennhatóság alól. A jelenlegi előterjesztés indoklásában szereplő kárpótlási-kárrendezési iratanyag esetében ilyen morális kötelezettség nem áll fenn!

Mivel az előterjesztés szerint kutatóintézet alá rendelve kerül megszervezésre az új szaklevéltár, vélelmezzük, hogy a VERITAS INTÉZET jelenleg még nem rendelkezik a megfelelő tárgyi és személyi feltételekkel a munka megkezdéséhez. Így a törvény elfogadása esetén e feladatokra a VERITAS INTÉZET-nek, jelenleg nem ismert mértékű, költségvetési forrást kell majd biztosítani.

Álláspontunk szerint az említett iratanyagnak a meglévő levéltári illetékesség alatt tartásához mód lenne a Magyar Nemzeti Levéltár részére többletforrást biztosítani. Ez nyilvánvalóan töredéke lenne csak egy új szaklevéltár felállítására vonatkozó költségeknek. A humánerőforrás gazdálkodás során ráadásul így lehetősége lenne a Magyar Nemzeti Levéltárnak a tudományos feldolgozó álláshelyek számának növelésére is.

 

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy amikor ágazatunkban, így a levéltári alágazatban dolgozók bére is változatlan 2002-2008 óta, akkor új szaklevéltár alapítására van forrás, míg a tisztességgel dolgozó levéltáros kollégák megfelelő bérezésére nincs!

Emlékeztetni szeretnénk miniszter urat arra, hogy a 2016. évre vonatkozó költségvetés összeállításakor a KKDSZ, a kulturális államtitkársággal együttműködve egyszeri, csak a 2016. évre vonatkozó bérkiegészítési javaslatot dolgozott ki. A kezdeti minisztériumi támogatás után erre mégsem került sor. Mindezek után aligha magyarázható egy olyan szaklevéltár felállítása, mely szakmailag indokolatlan, a döntésnek a költségvetésre gyakorolt hatása pedig ismeretlen.

 

Tekintettel a fentiekre, a KKDSZ követeli az egyeztetés nélkül benyújtott törvénymódosítás visszavonását!

 

Budapest, 2015. szeptember 21.

 

A KKDSZ levéltári tagozata