Tags

Related Posts

Share This

Az államtitkár napirenden tartja a bérfeszültség problémáját

” Most nem látszik a fedezete, de napirenden tartjuk az ágazatok közötti bérfeszültség problémáját.” (Sic) Nyilatkozta Hoppál Péter

Részletek Vári György interjújából, mely a Népszabadság 2015. június 5-i számában jelent meg.

„– Hogyan lehet javítani a kulturális alapellátást, ameddig a szféra dolgozói éhbért kapnak? A pénteki tízezres tüntetésen együtt vonult a szociális dolgozókkal a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, mert nem sokkal jobb a helyzetük náluk. Mikor számíthat ez a több tízezer ember bérrendezésre?

– Ez komoly probléma, amivel végre foglalkozni kell. Tudok a szféra bérproblémáiról, magam is onnan jövök, valóban a 2008-as bértábla van hatályban 2015-ben is.

– Inkább 2002 óta, a 2008-as emelés igen csekély volt.

– Így van, ezzel ebben a ciklusban valamit kezdeni kell. Létrehozunk a napokban egy munkabizottságot, begyűjtöttük már a vonatkozó adatokat, amelyekből az látszik, hogy a munkatársak nagy többsége részesül valamiféle béreltérítésben. Ezek csekély összegek, de mégis mindössze 500 ember kénytelen a 2008-as bértábla szerinti fizetésén tengődni. Erre hivatkozva napolta el a jövő évi, tízszázalékos bérkompenzációs felvetésünket a Nemzetgazdasági Minisztérium. Elkezdtük az adatgyűjtést, át kell tekinteni a művészeti, gyűjteményi, közművelődési bérhelyzetet, el kell kezdeni dolgozni egy életpályamodellen, amelyet egyként lehet levéltárosokra, muzeológusukra, könyvtárosokra, zenészekre, táncosokra, közművelődési szakemberekre alkalmazni. Nagy munka. Igyekezni kell, hogy 2017-re készen legyünk vele.

– Vagyis a következő években nem lesz változás.

– Most nem látszik a fedezete, de napirenden tartjuk az ágazatok közötti bérfeszültség problémáját.

– Szép dolog, hogy kitatarozzák a kistelepülési kultúrházakat és színházba viszik az iskolás csoportokat, de kirakatintézkedésnek tűnhet. Lesz távlati kulturális esélyegyenlőségi koncepció, jelentős mennyiségű pénz arra, hogy valódi szerkezeti változásokat lehessen elérni?

– Köszönöm, hogy többet vár, én is így vagyok ezzel, de másfél-két éve zajlik még csak ez az alapellátási gondolkodást tükröző módszertani megújulás, amely a helyi közösségek újraéledését célozza, hiszen a kultúra a civil társadalom építésének kiváló eszköze. Nyilván nem tudjuk egyelőre további szakemberek ezreit alkalmazni, ebben segít a kulturális közfoglalkoztatás. A belügyminiszter jóvá is hagyta 6100 közmunkás foglalkoztatását,

ők március óta értelmes munkát végezhetnek a közösségeikért érettségizett, diplomás emberként napi nyolc-tíz órában.” …

A teljes interjú szövege letölthető itt