Tags

Related Posts

Share This

Elfogadhatatlan, hogy az EMMI-nek kevesebb jut

Az EMMI-nek kevesebb pénz jut 2016-ban

Az emberi erőforrás tárca egyértelmű vesztese a költségvetésnek, vagyis nem teljesül az a korábbi ígéret,  miszerint nem lesz olyan tárca, amely kevesebb pénzből gazdálkodhat jövőre. Az egyetemek finanszírozása stagnál, a KLIK költései emelkedhetnek, ám borítékolható, hogy a plusz milliárdoktól sem szűnnek meg a közoktatás napi filléres gondja. A szociális kiadások is csökkennek, a Szociálpolitikai Alap költései 3,4 százalékkal maradnak el az ideitől. Jut viszont 19,1 milliárd a Városliget-programra és további 3,5 milliárdot költenek az új fővárosi Nagycirkuszra az EMMI.

A foglalkoztatási alap költéseiben az álláskeresési támogatások kismértékű csökkenésével számol a kormány – amit a javuló foglalkoztatás magyarázhat is, a közmunkarendszerbe viszont tovább öntik az adófizetői pénzeket: 2016-ban már 340 milliárd jut Start-munka programra, a teljes foglalkoztatás.

A költségvetés jövőre is számol 115 milliárd forintnyi privatizációs, egész pontosan „egyéb értékesítési és vagyonhasznosítási bevétellel”. Az idei büdzsé 169 milliárd forint számol ezen a soron, ám hogy miből, arra mind a mai napig nem adott választ sem a kormány, sem az NGM. Ezt azzal indokolják, hogy annyira nagyszerű, ám titkos ötletről van szó, hogy annak nyilvánosságra hozatala akadályozná a nagy bevételszerzési-akciót. A tételt a Költségvetési Tanács, de bármelyik elemző szimplán üres lufinak, szebben fogalmazva negatív költségvetési kockázatnak tekinti. A teljes cikk a napi.hu -n