Tags

Related Posts

Share This

Pécs – igazgatói hatáskör megcsonkítása

A Népszavában Hamvay Péter 2014. június 26-án adott hírt arról, hogy a pécsi Janus Pannonius Múzeumban a helyi kulturális bizottság – ahelyett, hogy ismételten kiírná az igazgatói pályázatot – Magyar Attila gazdasági-műszaki igazgató hatáskörét kívánja példátlan módon bővíteni: a terv szerint a gazdasági igazgató gyakorolja a munkáltatói jogkört, ő felelős a munka ellátásáért, ő határozza meg a dolgozók munkakörét, közvetlen utasítási jogkörrel rendelkezik minden munkavállaló felett. Magyar Attila 2013 márciusa óta dolgozik a múzeumban. Az egykori testnevelő tanár életrajza szerint a Cora Hipermarket beszerzési osztályvezetőjeként kezdte karrierjét, majd a Metrónál lett központi beszerző. Később átállt a kazánkereskedelemre, a Wamsler Zrt.-nél lett kereskedelmi igazgató, majd pedig magánvállalkozását irányította, mely a hazai barkácsáruházakkal állt kapcsolatban. Eközben a múzeum megbízott igazgatója W. Müller Judit.

Dr. Bodor Mihály, a KKDSZ Baranya megyei elnöke részt vett a döntést hozó kulturális bizottsági ülésen és elmondta, hogy országosan egyedülálló eset az igazgatói hatáskör ilyen módon való megcsonkítása. Ezzel a szakembereken túl a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete sem ért egyet, az intézkedés ellentétes a törvényi előírásokkal, ezért meg fogjuk keresni a jogorvoslat lehetőségeit. A vitát követő zárt ülésen a bizottság végül a gazdaságvezető hatáskörénél a közvetlen utasítási jogot kiegészítette azzal, hogy „múzeumi szakmai kérdésekben a megbízott igazgatóval egyeztetve rendelkezhet utasítási joggal,” A határozatot kiegészítette a 4-es ponttal, miszerint a múzeum magasabb vezetői beosztásának betöltésére pályázatot kell kiírni, a poszt betöltése után az SZMSZ ismét módosításra kerül. (A gazdaságvezetői hatáskörbe utalt jogosítványok újra az igazgatóhoz kerülnek vissza.)

 

A döntés tehát az eredeti tervhez képest javult, de azzal ebben a formában sem értünk egyet. Meggyőződésünk szerint a minisztérium felelőssége is, hogy a múzeumot megfelelő képesítéssel rendelkező személy vezesse, és gyakorolja a munkáltatói jogokat.